Нови руски удари по критична инфраструктура в Украйна, Полша и Словакия призовават съюзниците да изпратят бойни самолети

Особено тежка е ситуацията в Харков, Киев, Одеса и Запорожка област

Украйна съобщи за нови руски удари по критичната инфраструктура в Запорожка област и за цивилни жертви на вчерашните масирани атаки. Съединените щати осъдиха нападенията, а европейски страни призоваха на Украйна да бъдат осигурени бойните самолети, за които тя настоява.

Масираните руски нападения по цялата територия на Украйна са довели до спиране на тока, водоснабдяването и отоплението в редица населени места.

Най-тежка остава ситуацията в Харковска и Житомирска област, заяви в късното си обръщение президентът Володимир Зеленски. Сериозна е ситуацията и в Одеса, Днепропетровска и Запорожка област и в Киев.

"Ремонтните бригади, енергетиците, местните и централната власт, всички ще работят толкова, колкото е необходимо, за да бъде възстановено подаването на енергията, в районите, където има проблеми. Ние вече показахме на какво е способна Украйна, И колкото и подлости да върши Русия, нашата страна и народът ни няма да бъдат в окови."

Полша и Словакия призоваха съюзниците си да осигурят и бойни самолети на Украйна. Властите във Варшава и Братислава изтъкнаха, че са готови да изпратят своите съветски изтребители МиГ-29 на Киев като част от международна коалиция.

След обещанията за танкове, засега няма признаци, че страни като САЩ и Великобритания ще се съгласят да изпратят и изтребители.

Руският президент Владимир Путин е подчертал в телефонен разговор с египетския си колега Абдел Фатах ас Сиси необходимостта от комплексно изпълняване на истанбулската зърнена сделка, включително и износа на руски храни и торове наред с украинското зърно, съобщиха от пресслужбата на Кремъл.

Русия въведе санкции срещу 144-има граждани на Литва, Латвия и Естония заради прояви на враждебност.

Съединените щати и съюзниците им са блокирали през последната година над 58 милиарда долара руски активи.