Украйна със законопроект за санкции срещу Иран за срок от 50 години

През есента на 2022 г. иранското външно министерство заяви, че е доставяло дронове на Русия "в малки количества"

Украинският президент Володимир Зеленски внесе в парламента проектозакон за санкции срещу Иран за срок от 50 години. Документът беше публикуван на уебсайта на украинския парламент.

В него се посочва, че Володимир Зеленски предлага да се наложи забрана на търговските сделки с Иран за военни стоки и стоки с двойна употреба, както и да се ограничат търговските сделки с услуги за тяхната доставка, продажба, трансфер, производство или използване; да се забрани на иранските граждани да прехвърлят капитали извън Украйна; да забрани инвестициите в и в полза на ирански граждани; да забрани прехвърлянето на технологии и права върху интелектуална собственост на ирански граждани; да преустанови обслужването на електронни платежни инструменти, издадени от ирански резиденти.

Документът е изготвен от украинското правителство през април. Санкциите ще влязат в сила, след като Службата за национална сигурност на Украйна (СНСУ) приеме съответното решение и Върховната рада го одобри.

През лятото медиите и официални представители на САЩ съобщиха, че Русия купува от Иран безпилотни апарати, които да използва по време на войната в Украйна. Москва отрече това. През есента на 2022 г. иранското външно министерство заяви, че е доставяло дронове на Русия "в малки количества" още преди началото на инвазията.