Украйна ще бъде приоритет за чешкото председателство на ЕС

„Бихме искали да организираме среща на върха за следвоенното възстановяване на Украйна"

Петр Фиала

Петр Фиала

Украйна ще бъде фокус на политики и дискусии, когато Чешката република поеме ротационното председателство на Европейския съюз следващия месец. Това съобщи чешкият премиер Петр Фиала, предаде АФП.

Страната с население от 10,5 милиона души ще поеме шестмесечното председателство на 27-членния блок от Франция на 1 юли и ще го предаде на Швеция на 1 януари 2023 г.

.Овладяване на бежанската криза, следвоенно възстановяване на Украйна, енергийна сигурност, укрепване на европейския отбранителен капацитет и сигурност в киберпространството. Това ще са основните приоритети, когато Прага поеме председателството. По думите на премиера устойчивостта на европейската икономика и на демократичните институции също ще бъде в светлината на прожекторите.

„Бихме искали да организираме среща на върха за следвоенното възстановяване на Украйна с план "Маршал" за Украйна и в присъствието на украинския президент Володимир Зеленски“, допълни премиерът и отбеляза, че мирът в Украйна е необходимо условие за провеждането на такава среща на върха.

Европа трябва да "продължи да оказва натиск върху Русия, да запази европейското единство по този въпрос, и да продължи да подкрепя Украйна, за да сложи край на войната, смята още чешкият премиер.

По-рано днес Зеленски се обърна към чешките законодатели в онлайн реч, като благодари на страната за предоставената от нея помощ и поиска повече подкрепа.

Чешката република прие повече от 300 000 украински бежанци и изпрати оръжия на стойност над 3,5 милиарда крони (148 милиона долара) от началото на руската инвазия на 24 февруари.

Мотото на председателството е „Европа като задача: преосмисляне, възстановяване, утвърждаване на властта“, като се позовава на реч от 1996 г. на покойния чешки президент Вацлав Хавел, която предизвиква Европа да обмисли своята роля.

Чехия, която се присъедини към ЕС през 2004 г., бе ротационен председател на ЕС през първата половина на 2009 г. Тогава шестмесечният мандат беше помрачен от парламентарен вот на недоверие, който свали чешкото дясноцентристко правителство по средата на председателството.

Подобно на кабинета на Фиала, който поддържа кандидатурата на Украйна за присъединяване към ЕС, тогавашното чешко правителство също настояваше за по-тесни връзки между ЕС и бившите съветски страни.

През май 2009 г. ЕС стартира своя проект за Източно партньорство, който целеше да присъедини Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна към блока./БГНЕС