Украйна ще използва кучета роботи на фронтовата линия

Може да са много ефективни при разузнаване и откриване на мини

Украйна може скоро да започне да използва кучета роботи на фронтовата си линия. Роботите могат да заменят войниците в опасни мисии като разузнаване на руските окопи или откриване на мини, предаде АФП.

По време на демонстрация беше показано как металното куче, известно като модела „BAD One“, се изправя, прикляка, тича и скача според командите, давани от оператора.

Кучетата-роботи са незабележими и пъргави. Според създателите им те скоро може да се превърнат в безценен съюзник на фронтовата линия за украинската армия, която изпитва недостиг на жива сила за отблъскване на руската инвазия.

Разположени са ниско на земята и поради това са трудни за откриване. Роботизираните кучета могат да използват термовизия, за да инспектират вражески окопи или вътрешността на сгради в зоните на бойните действия.

„Имаме войници за наблюдение, които биват изпращани на разузнавателни мисии, които в повечето случаи са добре тренирани хора, много опитни хора и винаги изложени на рискове“, коментира операторът, който се представи като „Юрий“.

„Това куче ограничава риска за войниците и увеличава оперативните възможности. Това е основната функция на кучето.“ - отбеляза операторът, който работи за британска компания, доставяща военно оборудване.

По-усъвършенстваният модел, известен като „BAD Two“, не беше показан от съображения за сигурност.

Устройството, използвано при демонстрацията, има батерия, която се захранва за около два часа.

Кучето робот е полезно за откриване на мини или самоделни взривни устройства. То може да се използва и за пренасяне на амуниции или лекарства до 7 кг до горещи точки на бойното поле.

„Не мога да кажа колко от тях сме разположили“ в Украйна, обясни Юрий. Той добави, че „това ще окаже значително въздействие върху операциите и ще повиши безопасността на войниците“.

А ако някога кучетата роботи попаднат в руски ръце, аварийният превключвател позволява на оператора да изтрие всичките им данни. /БГНЕС