Украйна ще отделя за отбрана над 21% от брутния си продукт

Освен нуждите на армията бюджетът включва засилена охраната на границите, киберсигурност, средства за разминиране…

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ, с който утвърди решение на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО), съгласно което страната ще отделя за отбрана над 21% от брутния си вътрешен продукт, съобщават украинските медии. Документът е публикуван на сайта на президентската администрация.   

Вчера СНБО реши, че при уточняването на бюджета за 2024 г. украинското правителство трябва да предвиди за отбрана и сигурност не по-малко от 21,6% от БВП, а в абсолютна стойност финансирането на този сектор да бъде минимум 1,69 трилиона гривни.

Част от указа е засекретена, но в публичната му част са включени осигуряването на въоръжения, военна техника и боеприпаси, ремонти, издръжка на личния състав и социални гаранции, усилване на контраразузнавателната дейност, борбата срещу тероризма и диверсионната дейност.

Предвижда се също засилване на охраната и защитата на държавните граници, както и политика по киберсигурноста, също и отделно финансиране за разминиране на територията на Украйна.  

Превод Faktor.bg