Украйна ще се изправи срещу Русия в най-висшия съд на ООН

Киев обвини Кремъл, че е подкрепял промосковски бунтовници в продължение на години

Украйна ще се изправи срещу Русия пред най-висшата съдебна инстанция на ООН, за да обвини Кремъл, че е подкрепял промосковски бунтовници в продължение на години преди пълномащабната инвазия миналата година, предаде АФП.

Киев и Москва ще изложат аргументите си пред съдиите в Международния съд (МС) в Хага по дело, което първоначално бе заведено от Украйна през 2017 г.

Оттогава Украйна заведе отделно дело, свързано с руското нахлуване през февруари 2022 г., като обвини Москва в планиране на геноцид. По това дело МС нареди на Русия да спре инвазията.

Адвокатите на Украйна ще говорят днес от 10 ч. местно време (08 ч. по Гринуич), а тези на Русия ще се обърнат към съда в четвъртък, се казва в изявление на МС. След това Украйна ще отговори на 12 юни, а Русия - на 14 юни.

Международният съд е създаден след Втората световна война, за да разглежда спорове между държавите - членки на ООН. Решенията му са задължителни, въпреки че не разполага със средства за прилагането им.

Украйна твърди, че Русия е нарушила конвенциите на ООН за финансиране на тероризма и за расовата дискриминация, и търси обезщетение за нанесени щети заради нападенията на промосковските бунтовници в Източна Украйна от 2014 г. насам.

Около 13 000 души загинаха през осемте години на насилие преди инвазията през 2022 г.

Украйна твърди, че Русия е доставяла оръжия и парични средства на бойците зад сепаратисткото въстание, избухнало след свалянето на проруското правителство в Киев от проевропейски протести в началото на 2014 г.

Обвинения във военни престъпления

Русия отрича всякакви връзки с бунтовниците. След инвазията тя вече държи голяма част от територията, където е имало сражения и където са командвали сепаратистите.

Сред загиналите в Източна Украйна са 298 души, загинали при свалянето на полет MH17 на Малайзийските авиолинии от Амстердам за Куала Лумпур с произведена в Русия „ракета БУК“ над бунтовническа територия през юли 2014 г.

Миналата година нидерландски съд постанови, че Москва е контролирала пряко бунтовниците, като осъди задочно двама руснаци и един украински сепаратист на доживотни присъди заради MH17.

Международните следователи заявиха отделно през февруари тази година, че има "сериозни индикации", че руският президент Владимир Путин лично е одобрил доставката на ракетата, свалила пътническия самолета.

Съдиите от Международния съд постановиха, че делото може да продължи през 2019 г., след като отхвърлиха опитите на Русия то да бъде прекратено.

Русия е изправена пред серия от съдебни искове в Хага във връзка с конфликта в Украйна.

Международният наказателен съд (МНС), независим трибунал за военни престъпления, който също като МС е базиран в холандския град, издаде заповед за арест на Путин през март.

МНС обвинява Путин във военно престъпление, изразяващо се в незаконно депортиране на деца от окупираните райони на Украйна в Русия.