Украйна в ООН: Русия да бъде лишена от ядрения й статут след като бъде победена във войната

Депутинизация и денуклеаризация

След поражението й във войната с Украйна Русия трябва да бъде лишена от ядреното й оръжие, заяви постоянният представител на Украйна в ООН Сергий Кислица пред Съвета за сигурност на ООН, съобщава изданието Гордон.

Постсъветската трансформация на Русия не беше подкрепена с декомунизация и демонтаж на авторитарния стил на управление, което доведе до путинизъм вместо демократиция в страната, смята Кислица.

Той посочи, че Русия нанесе последния масиран удар срещу енергетиката на Украйна  на 5 декември – в деня на  годишнината от подписването на Будапещенския меморандум.  С документа Русия се ангажира да гарантира териториалната цялост на Украйна.

"Този път уроците на историята трябва да бъдат научени, за да не допуснем повторение на трагедиите. След военното поражение на Русия, което е неизбежно, трябва да последват депутинизация и денуклеаризация на тази територия. Като отбеляза годишнината от Будапещенския меморандум с ракетен удар срещу Украйна, Кремъл окончателно показа, че няма нито морални, нито юридически основания да притежава ядрено оръжие. Това  означава, че докато Въоръжените сили на Украйна продължават да изпълняват своята задача за военния разгром на Русия, международната общност трябва да започне да разглежда модалността на договореностите с Москва след Путин. Договорености, които трябва да включват нов Будапещенски меморандум, който трябва да бъде подписан от Москва в контекста на нейната денуклеаризация." – заяви дипломатът.

По думите му, засега не е известно колко време след военното поражение на Русия и с кого може да бъде подписан такъв документ от името на Москва, но сегашният руски президент Владимир Путин и обкръжението му не могат да се смятат за заслужаващи доверие.

Превод Faktor.bg