Украйна в ОССЕ: Има достатъчно доказателства, че станалото в Оленовка е планирано масово убийство

Русия трябва да понесе отговорност за това

Има достатъчно доказателства, за да смятаме, че в затворническата колония в Оленовка е осъществено планирано руско масово убийство на украински военнопленници. Това заяви постоянният представител на Украйна към международните организации във Виена Евгений Цимбалюк по време на специално заседание на Постоянния съвет на ОССЕ.

Той посочва, че става дума за масово убийство на хора, които са били защитени от международното право.

Украинският посланик посочва, че спътниковите снимки показват, че е пострадала само една сграда – тази, в която са били преместени военнопленниците непосредствено преди атаката. Анализът на снимките показва термобаричен взрив отвътре, а не обстрел отвън.

"Масовото убийство на украински военнопленници в затворническа колония в окупираната Оленовка,както и публикуваните видеоматеришали, показващи ужасни случаи на мъчения, физически издевателства, нечовешко отношение и умишлено убийство на украински военнопленници, е ярко свидетелство за това, че Русия не познава граници в своята жестокост и варварство." – подчертава Цимбалюк.

По его думите му, сега няма никаква разлика между руските дипломати, призоваващи към разстрел на украинските военнопленници, и руските войски, които правят това в Оленовка.

"Това грубо и сериозно нарушение на международното хуманитарно право, включително на  Женевските конвенции, заслужава не само решително осъждане от наша страна, но и използване на всички достъпни механизми за привличане под отговорност на всички виновни за руските военни престъпления. Независимо колко време ще отнеме това." – подчертава водачът на украинската мисия в ОССЕ.

Той добавя, че не бива да се позволява на Русия да използва своихте марионетки във временно окупираните територии, за да заобиколи международните си ангажименти и да избегне понасянето на отговорност за деянията си.

Превод Faktor.bg