Украйна въвежда нов механизъм за износ на зърно за съседните й държави от ЕС

Украинското правителство е приело решение за нов механизъм за проверка и одобрение на износа на селскостопански продукти за България, Румъния, Унгария, Полша и Словакия. Съответното обяви министър-председателят на Украйна Денис Шмихал в канала си в Telegram, предава РБК-Украйна.

В съобщението си Шмихал припомня, че Украйна е представила своя план за решаване на зърнената криза, който бе подкрепен от Европейската комисия. Той включва механизъм за проверка и разрешаване на четири вида земеделски продукти.

Според ръководителя на кабинета в Киев на 28 септември е планирано заседание на координационната платформа по въпросите на износа и транзита, на което ще се финализират предложенията.

По думите му четири държави са работили по украинския план, изразили са своите конструктивни коментари и предложения и са готови за по-нататъшно обсъждане. И само една държава е против. Няма логично и икономическо обяснение за това, добави премиерът на Украйна.

"Днес подписваме указ за въвеждане на механизъм за проверка и координация на четири групи украински селскостопански износ за пет съседни страни. Вече подготвяме документи за подписване с Румъния и България. Тези страни не са нарушили търговските правила на Европейския съюза и Споразумението за асоцииране и не въведоха едностранни ограничения“, подчерта той.

Шмихал добави, че Украйна е благодарна на всички свои съседи, които са отворени към компромис и увери, че Киев е готов за диалог.