Украйна вече получава 122 мм снаряди, произведени в натовска страна - може да са български

По-добри са от стандартния "съветски" образец

Украинската армия вече разполага с първата партида 122- милиметрови артилерийски снаряди, произведени съвместно със страна от НАТО зад граница, предаде Униан.

Не се съобщава коя е страната, където се произвеждат боеприпасите, но е възможно да са български. 
Припомняме, в края на февруари в. „Ню Йорк таймс“ съобщи, че България започва да произвежда в Костенец 122-милиметрови снаряди за украинската армия. 

"Това е третият вид боеприпаси след минометния 120-милиметров и танковия 125-милиметров снаряд, който се изработва по украинска технология и с участието на украински тясно профилирани специалисти в производствени мощности зад граница. Снарядите с калибър 122 мм се използват от украинската артилерия при работата с губици Д-30 (с максимална далекобойност 15 400 м) и САУ 2С1 "Гвоздика" (максимална далекобойност 15 200 м)." – се казва в съобщение на държавния украински концерн "Укроборонпром".

По искане на украинското Министерство на отбраната първоначално са проведени изпитания в чуждестранния завод и е потвърдено, че снарядите имат необходимите тактико-технически характеристики – здравина на корпуса при стрелба, устойчивост на снаряжението, максимална далекобойност, точност на стрелбата, пълнота на взривяването на снаряда.

"Характерно е, че количеството на шрапнелите значително надвишава това при стандартния "съветски" образец", допълват от „Укроборонпром“.

Превод Faktor.bg