Украйна вече изнася зърно и руда през румънско пристанище

Първият кораб с украинска царевица отплава от Констанца

Руската блокада на пристанищата на Украйна спря износа на зърно за чужбина, но страната вече изнася от румънски пристанища. Първият кораб с украинска царевица отплава от румънското пристанище Констанца. Това съобщи пристанищния оператор Comvex. Корабът се нарича Unity N и е натоварен със 71 000 тона царевица. Украинците използват този алтернативен маршрут като превозват стоката с влакове през западната граница или през малки речни пристанища по Дунав до Румъния.

От Comvex дадоха подробности – това е първият кораб от клас "Панамакс", изнасящ украинска царевица. Подкрепата за износа е помощ да се предотврати възможна вълна от глад в световен мащаб, предизвикана от блокирането на пристанища на един от водещите износители на зърно.

С 35 000 тона украинска желязна руда е натоварен друг товарен кораб, а втори кораб се очаква да бъде натоварен в средата на месец май. Така че от Румъния вече се оформя коридор за украински износ по море.

В началото на месеца украинският премиер Денис Шмигал подчерта, че почти 90% от износа на зърно, руда и други обемни стоки от Украйна преминават през морските пристанища. Чрез ж.п. пътища не могат да се експортират толкова големи обеми.

"Имаме много голямо количество зърно, което трябваше да бъде изнесено до август. Натрупано е в украински зърнохранилища и складове. Когато морето е блокирано, Украйна е изправена пред голямо предизвикателство.“

Киев съобщи, че с партньорите си е открил поне 3 нови начина и маршрути за износ. По тях ще може да осигури 80% от обема на износа. Към Констанца в Румъния пътуват още 80 000 тона царевично зърно. За подобряване на инфраструктурата румънските власти решиха да възстановят няколко железопътни линии, свързващи пристанищата и украинската граница. /БГНЕС