Управата на Истанбул нареди нерегистрираните сирийци да напуснат града до 2 месеца

Да се върнат в зоните, където са регистрирани първоначално

Властите в Истанбул наредиха на нерегистрираните сирийци да напуснат града до два месеца, предаде БНР. Те трябва да се върнат в зоните, където са били първоначално регистрирани.

Сирийците, които са били първоначално регистрирани в други турския окръзи, имат срок до 24 септември да се върнат там. Изключение е в сила за онези, които са се преместили в Истанбул с разрешителни за пътуване след опустошителните земетресения в Югоизточна Турция през февруари.

Подобна кампания през 2019 г. доведе до прогонването на хиляди сирийци от Истанбул. Властите многократно са предупреждавали нерегистрираните хора в мегаполиса да напуснат, а сега са решили да ускорят този процес, заяви представител на Турската служба по миграцията.

Турция приютява 3,3 млн. сирийски бежанци, намиращи се под временна закрила, като най-голямата част от тях се намират в Истанбул.

Антиимигрантските настроения се засилиха в последно време в Турция на фона на нарастването на разходите за живот, отбелязва ДПА. Много сирийци и правозащитни организации заявиха, че вече са в ход депортации, включително към райони в Сирия, в които се води война.