Управление на отпадъците, командировки и съкращения във фокуса на Столична община

Столичният общински съвет ще разгледа предложение за подобряване на управлението на отпадъците на територията на Столична община, чрез реализиране на пилотен проект за три общински схеми за разделно събиране и рециклиране на отпадъците, предаде репортер на БГНЕС.

На заседанието си днес общинските съветници ще одобрят и Годишен отчет за 2023 г. за изпълнението на „Комплексна програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2021-2026 г.“.

Общинските съветници предстои да дадат съгласие за сключване на договор между Столична община и „Център за градска мобилност“ ЕАД, ще бъде разгледан и доклад за увеличаване на капитала на „Метрополитен" ЕАД чрез непарична вноска и утвърждаване на актуализиран устав на дружеството.

Увеличаването на капитала на „Столичен автотранспорт" ЕАД чрез непарична вноска и утвърждаване на актуализиран устав на дружеството също е в дневния ред на СОС

Друга от точките, които ще обсъдят в СОС е за създаване на временна комисия на Столичен общински съвет с предмет „Анализ на дейността на ОП „Гробищни паркове“.

По предложение на Георги Георгиев - общински съветник от ГЕРБ-СДС ще бъдат разгледани точките за предоставяне на информация във връзка с ползване на отпуск или командироване в страната и чужбина на кмета на Столична община, заместник-кметовете на Столична община и общинските съветници в Столичния общински съвет, както и питане за извършените съкращения в Столичната общинска администрация и структурите на подчинение на Кмета на Столична община.

Предложението за удължаване на правото собственост на Столичната община върху минералната баня в Горна баня от общинските съветници от групата на ПП-ДБ-СС Цветелина Симеонова- Заркин и Димитър Петров бе одобрено от постоянните комисии на СОС, в които бе докладвано. Предстои да бъде разгледано и на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък. Това се налага, защото банята се нуждае от спешни ремонтни и реставрационни дейности, които не са извършени за 6 години от безвъзмездното прехвърляне на имота от държавата. Сградата е с напукана и обрушена мазилка, нарушена е целостта на някои тухлени стени, покривната конструкция е в лошо състояние, дограмата е запазена, но липсват прозорци, скулптурите на покрива се рушат… Съветниците смятат за целесъобразно през тази година да се извършат необходимите ремонтно-възстановителни дейности за спасяването на банята. Като начало трябва да бъде направено актуално обследване и изготвяне на инвестиционен проект с финансиране от бюджета на Столичната община.