Управляващите дадоха заден на Закона за социално подпомагане

Социалният министър Деница Сачева подкрепи предложението разглеждането на закона да бъде отложено с 6 месеца

Деница Сачева

Деница Сачева

Управляващите ще приемат внесения от патриотите проектозакон и ще отложат с шест месеца предизвикалите спорове и обществено напрежение нови правила, залегнали в Закона за социалните услуги и предвиждащи редица изменения около закрилата на деца от насилие. Макар отлагането формално да е внесено от "Обединени патриоти", то е съгласувано и дори искано от големия коалиционен партньор – ГЕРБ, съобщава "Дневник", позовавайки се на свой източник от управляващото мнозинство. Новият социален министър Деница Сачева също подкрепя отлагането с идеята да използва тази половин година, за да проведе множество дебати, дискусии и да успокои протестиращите още от лятото общности.

Проверка в стенограмите и гласуването на депутатите по текстовете от началото на тази година по този закон показват нещо парадоксално - нито на първо, нито при второто четене на Закона за социално подпомагани никой в зала или с гласуването си не е възразил срещу текстовете, които сега предизвикват напрежение в обществото. Макар сега на фона на протести, декларации от различни организации и дори от Светия синод на православната църква, управляващите да предвиждат отлагане на текстовете, нито от ГЕРБ, нито от патриотите с гласуването или изказванията си са дали да се разбере, че имат каквито и да било забележки или притеснения.

Един от основните вносители на идеята за отлагане – Искрен Веселинов от "Обединени патриоти", коментира пред "Дневник", че действително никой тогава в пленарна зала не е сметнал или не е обърнал внимание на конкретните текстове. По думите му това е нещо нормално, тъй като наистина и разпоредбите сами по себе си не са спорни или скандални. Те просто предизвиквали двояки тълкувания. И нямало как депутатите да разберат кой и как ще прочете текстовете и как ще ги разбере, оправда колегите си Веселинов, макар да не звучат особено убедително аргументите му.

"От следващата седмица започваме със срещи с парламентарно представените партии, както и с представителите на заинтересовани организации на граждани", написа във "Фейсбук" Сачева. Тя обещава текстовете от закона, свързани с правата на хората с увреждания, да бъдат запазени и "надграждани".