По настояване на Борисов ГЕРБ оттегли законопроекта за смяна на Комисията по досиетата

Както изненадващо преди Коледа (17 декември 2020 .) бе внесен законопроектът за избор на нов състав на Комисията по досиетата, също толкова изненадващо законопроектът бе изтеглен днес (14 януари 2020 г.) от неговите вносители – депутати от ГЕРБ и ВМРО начело с Красимир Ципов, зам.-председателя на Парламентарната група на партията на Бойко Борисов и член на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, съобщава сайтът desebg.com. 

Неочакваният завой в промените при Комисията по досиетата стана ден, след като в сряда (13-и януари 2021 г.) членовете на ГЕРБ и ВМРО в Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред приеха законопроекта. Часовете по-късно на сайта на парламента срещу законопроекта се появи заявление от името на вносителите до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, с което те декларират, че оттеглят внесения законопроект.  Подобни резки обрати са възможни единствено с намеса „отгоре“ и очевидно в случая точно това се е случило.

Източници на Faktor.bg коментираха, че след днешното интервю на Екатерина Бончева по БТВ премиерът Бойко Борисов е реагирал. След предаването премиерът е говорил с Красимир Ципов, който е вносител на промените в закона в парламента, както и с председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Премиерът  е настоял за изтегляне на законопроекта, за да не се създава напрежение преди изборите. Екатерина Бончева беше категорична, че с промените в закона Комисията по досиетата на практика ще бъде ограничена да проверява бъдещите депутати за принадлежност към службите на соца. След интервюто ѝ днес премиерът Бойко Борисов е провел разговори с Бончева, както и с председателя Евтим Костадинов. Те са изразили аргументите срещу промените в закона за комисията и намаляването на членовете ѝ от 9 на 5.

Припомняме, че през октомври 2017 г. ГЕРБ се опита да смени сегашния председател Евтим Костадинов с тогавашния депутат от партията Антон Тодоров, но процедурата беше замразена с обещание да има обществена дискусия, в която да се постигне консенсус по бъдещето на комисията.