Управляващите си върнаха на БСП за кворума, ДПС също изостави левицата в парламента

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Депутатите от управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти" намериха златна възможност да си върнат на опозицията за постоянните игри с кворума в пленарната зала. Припомняме, че след ваканцията депутатите от БСП и ДПС отказват да се регистрират и оставят на колегите си с мъка да докарат до 121 народни представители, за да започне работният ден на парламента. 

Днес, в началото на парламентарните заседания, управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединените патриоти" не участва в гласувания за изваждане от комисиите на отцепници от червената група. Така заради липса на кворум предложенията на БСП за малко да не бъдат приети. Тази сутрин в залата се регистрираха 124 народни представители, което значи, че за да бъде прието едно решение, в гласуването трябва да участват поне 63 депутати.

След това БСП поиска да извади новонапусналите депутати Чавдар Велинов и Михаил Христов от парламентарни комисии, а останалите партии оставиха социалистите да гласуват предложенията си сами. Решенията минаха от втория път и то благодарение на отрицателния вот на независими депутати, тъй като от БСП събираше 61 от необходимите 63 гласа. ГЕРБ и "Обединените патриоти" бяха в зала, а камерите показаха празните места на ДПС. 

"Като няма кворум, не е прието", коментираше председателят на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ при първите опити за прокарване на предложенията. Те минаха след прегласуване, след като в него участваха няколко независими депутати, с които гласуващите станаха малко повече от 63. Нечленуващите в парламентарни групи се обявиха срещу предложенията на БСП за изключване на новонапусналите от комисии с мотива, че те не са партийни, а парламентарни. За участие в една комисия народен представител получава около 400 лв. над заплата си.