Успехът на US Open бе поредното доказателство за завръщането на Джокович

В световния тенис често сме ставали свидетели на възходи и падения. Те са съвсем нормални за този спорт, в който е много трудно да се задържиш на най-високо ниво години наред, без да правиш грешни стъпки. Много подобни падения са донесли затриване на кариерите на някои тенисисти. За други обаче те са се превърнали в отправна точка за голям възход. Такъв през последните месеци видяхме от Новак Джокович. Сърбинът имаше труден период, съпроводен с контузия, но в крайна сметка той успя да се завърне и да покаже най-доброто от своята игра. Титлата от US Open в началото на Септември бе поредното доказателство за силната форма, в която се намира Джокович. Сега той е в позиция за атака на първото място в ранглистата.

Падението в играта на Ноле

Ако върнем лентата назад към 2017 година, можем да отчетем, че последното участие на Джокович в турнир бе на Уимбълдън през Юли. Сайтове като Bet365 дори го наредиха сред едни от топ фаворитите за спечелването на турнира. Тогава той стартира силно участието си в надпреварата и стигна до ¼-финалите, където обаче трябваше да се откаже, заради контузия в ръката. Тя сложи край на сезона за сърбина.

Новият сезон също не стартира според очакванията. Джокович се хвърли още на Аустрелиън Оупън, където обаче стигна само до осминафиналите. Джокера явно осъзна, че все още не е напълно готов да се завърне с максимални сили и забави темпото. Сръбският тенисист записа участия в 5 турнира от началото на Март до средата на месец Май. В периода от отпадането му на Australian Open до участието му на Индиън Уелс в началото на месец Март, Джокович не взе участие в нито един турнир. Въпреки скромното участие, Ноле не успя да запише нещо по-запомнящо се и на 3 пъти в тези 5 надпревари отпадна още в първия си мач. Експертите от Betenemy дори припомнят, че Новак Джокович се свлече до 22 позиция в ранглистата, което определено не беше характерно за играч с неговите качества. Все пак натрупаните проблеми след контузията си казваха думата и Ноле трябваше да продължи да се бори с тях. След средата на месец Май обаче сезонът му се промени драстично и играта му на корта започна да прилича на най-доброто, на което той е способен.

Възходът в представянето на Джокович

Повратният момент през сезона за Новак Джокович сякаш бе турнирът в Рим. Преди година Новак бе загубил финала в него, така че имаше точки за защитаване, както и стремеж към поправяне на грешката за загубения последен мач. Той влезе в надпреварата под номер 18 в ранглистата и стигна до полуфинал, където бе отстранен от Рафа Надал. Въпреки това обаче представянето на сърбина беше променено и той загатна, че се готви нещо голямо.

Последва вторият Голям шлем през сезона - Ролан Гарос. Под номер 22 в ранглистата, никой не поставяше Джокера в сметките, дори статистиците в сайта на Winbet го бяха поставили извън топ 10 на фаворитите за титлата. В крайна сметка очакванията им се оправдаха и Джоко бе отстранен на ¼-финал от италианеца Марко Чечинато. Сезонът на червените кортове беше приключен.

В средата на Юни Ноле успя да затвърди добрите впечатления, които беше оставил предишните седмици и стигна до финал на турнира Fever-Tree в Лондон. Там се изправи срещу Марин Чилич, но загуби в 2-1 сета. Разочарованието отново беше на страната на Новак, който така и не успяваше да запише краен успех досега през сезона.

Пълната промяна в играта на Новак

Всички резултати на Новак Джокович до момента преди старта на Уимбълдън сякаш представляваха една натрупана основа към успехите. Така сърбинът се появи на Wimbledon - с наранено самочувствие, под номер 21 в ранглистата, но и с желание да се докаже. Амбицията на Джокера беше да стигне до края и точно тя го заведе там. Ноле имаше сравнително лек финал срещу Кевин Андерсън, когото разби с 3-0 сета във финала, но голямата битка се проведе на полуфиналите. Тогава Новак спечели с 3-2 сета срещу Рафа Надал, тогава сърбинът показа, че е обратно в играта, обратно сред най-добрите в световния тенис.

Еуфорията от първата титла за сезона на Ноле не успя да му помогне в следващия турнир - Роджърс Къп, където сърбинът отпадна още на осминафинал. Въпреки това нещата си дойдоха на мястото в началото на Август, когато Джокович спечели титлата в Синсинати, побеждавайки Роджър Федерер с 6-4, 6-4 във финалния сблъсък. С този успех Джокович влезе в схемата на US Open и този път онлайн букмейкъри като Efbet го поставиха сред големите фаворити. Имаше защо.

Представянето на Новак Джокович на US Open беше своеобразен показател за нивото и формата на сърбина. Той стартира с две победи от по 3-1 сета, а по пътя си до края нямаше кой знае какви препятствия. Може би първото тежко изпитание беше на полуфинал срещу Кей Нишикори, но дори то изглеждаше лесно след видяното от страна на двамата тенисисти на корта. А във финала срещу Дел Потро, Ноле беше просто зашеметяващ и победата бе най-нормалното нещо, което можеше да се случи в онзи ден. След първите 2 кръга, Ноле записа 5 поредни победи с по 3-0, без загубен сет, включително и във финала. Това показва колко жаден за победата е бил сърбинът, но и колко добре подготвен за нея.

С успехите през последните месеци Джокера се изкачи до номер 3 в ранглистата. До края на сезона остават още няколко турнира, в които несъмнено ще видим името на Ноле сред участниците. Всички тях може да проследите, възползвайки се от стартовия бонус код за Палмс бет, който разполага с една от модерните платформи за проследяване резултати в реално време. Дали Джокович ще успее да оглави ранглистата в края на годината, предстои да видим. Засега Рафа Надал има убедителна преднина, но все пак всичко е възможно. Важното сега е, че Новак успя да възвърне формата си и да запише важни успехи през годината, които ще му дадат