Утре парламентът гласува дали да свика Велико Народно събрание

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Първа точка от дневния ред на Народното събрание е проект на решение за свикване на Велико Народно събрание, което да приеме нова Конституция. Той е внесен от депутатите, подписали се под проекта за нов основен закон. За да се свика ВНС, са необходими 160 гласа. Т.е. няма как това да се случи без гласовете на БСП и ДПС. Те вече категорично заявиха, че са против.

В момента левицата има 70 депутати, а ДПС – 25, с общо 95 гласа. Дори и всички останали народни представители да подкрепят свикването на ВНС, за това решение ще се съберат 145 гласа, които не са достатъчни.

Ходът с внасянето на решението идва ден след като Венецианската комисия огласи становището си по проекта за нова Конституция. В него се отправят серия от критики, като за много от промените комисията казва, че са произволни или неясни.

А само след седмица предстои Конституционният съд да се произнесе дали комисията, създадена от мнозинството за целта, която досега е провела само едно заседание, е сформирана в разрез с основния закон. То беше атакувано от президента Румен Радев, а основният проблем, който изтъкна държавният глава е, че в него е предвидено, че комисията може да предлага промени във вече внесения проект за нова Конституция, а това е недопустимо. В такъв смисъл са и всички становища на представители на правната наука до КС.