В Балчик се роди първото бебе на украинска бежанка

В региона има огромна съпричастност към страданията на украинския народ

Първото украинско бебе, родено в Балчик

Първото украинско бебе, родено в Балчик

"Вчера ни се роди първото бебе", заяви за Faktor.bg Антония Господинова, съсобственичка на балчишкия хотел "Хелиос", в който са приютени над 120 украински бежанци.
А към Балчик пътува още една млада жена в напреднала бременност, която може да роди всеки момент.

В града украинските бежанци са вече над 400 - в хотелите са настанени над 200 възрастни - предимно жени, над 100 деца, още 6 са бебетата, които не са навършили гадинка, но войната ги е прогонила от спокойствието на домовете им, съобщи общинският координатор на "Червения кръст" Нели Иванова.
Те са настанени в пет хотела, които започнаха да приемат още в първите дни на бежанската вълна от Украйна без да чакат държавата да им плати за това: "Хелиос", "Самара", "Лотос", "Гардън хаус" и от днес голф игрището "Лайт хаус". Собствениците са създали помежду си нещо като координационен щаб, за да могат да се справят с непрекъснато увеличаващият се наплив от бежанци.

"Ако не се стабилизират нещата, броят им може да стигне четири цифрено число до няколко дни", прогнозира Христо Желев от хотел "Самара".
"Ние бяхме в ремонт, бяхме освободили служителите си, издирвахме ги, за да видим кой би могъл веднага да се върне на работа", разказва Антония Господинова и добавя, че в първите, студени и снежни дни, когато започнаха да пристигат автобусите с бежанци са били

спасени от огромната съпричастност на хората от града

Носеха всичко - храна, дрехи, одеяла. Огромна благодарност и към местния "Червен кръст", съгражданите ни, германската и английска общност, която живее тук,  също се включи веднага и така се справихме. След това вече направихме нещо като Координационен щаб с колегите от другите хотели, които приемат бягащите от войната. Сега вече имаме контакти с хранителна банка, благодарение на "Червения кръст", местни аптеки ни снабдяват с лекарства и консумативи, помагат ни производители от района - кой каквото произвежда - дарява за бежанците храни, дрехи, чехли, обувки, чорапи - те са буквално боси в тази зима", казва още Господинова.
Тя не се оплаква, благодарна е на хората, които помагат на бежанците и на тях - с помощи и доброволен труд, но казва, че когато дойдат сметките за ток ще бъде тежко да се справят.

"Ние ще продължим да сезираме институциите и да помагаме на хората, докато държавата се задейства, което се надяваме, че ще стане, не можем да ги оставим", казва Желев.
"Не можем да ги оставим тези хора – майки, деца, бременни жени, бягащи от един ужас, описващи един ужас, хора до съвсем скоро живели уютно и хубаво и в един момент загубили всичко", допълва и Господинов.

"По едно време мислех, че не мога да издържам повече мъка, но се мобилизирах", признава Антония.
Според Господинов, държавата трябва да влезе в ролята на координатор и да окаже правна и друга помощ на бежанците.
"София е много далече, а имам обаждане за нови 150 човека, при положение, че нямам такъв капацитет, нито аз, нито колегите, които са отворили към момента.
Нашите възможности – човешки и финансови, са ограничени. Не могат да бъдат до безкрай. Помогнахме временно на държавата, чакаме нейните действия", каза Симеон Господинов по време на среща в Балчик  с народните представители от "Демократична България" Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева - председател на постоянната парламентарна комисия по политиките за българите извън страната.

Хотелиерите се надяват най-късно до края на март бежанците да бъдат пренастанени в определени бази от държавата.

bajanci_ukraina.jpg

Пристигащите в Балчик бежанци