В България задържаха украинец, издирван от Интерпол за покушението на активистката Катя Гандзюк

Олексий Москаленко (Левин) заля с киселина младата жена

Катерина Гандзюк

Катерина Гандзюк

Офисът на Генералния прокурор на Украйна обяви, че в България е задържан Олексий Москаленко (Левин), който е издирван от Украйна за участие в нападението над активистката Катерина Гандзюк, в резултат на което тя почина. 

Съобщението на официалния сайт на украинската прокуратура от 24 януари 2020 гласи: „Току-що служители на реда в България, заедно с представители на Генералната прокуратура и Службата за сигурност на Украйна, задържаха на територията на България  Олексий Москаленко (Левин), който е издирван по подозрение за участие в атентата срещу Катерина Гандзюк“, съобщава informnapalm.org. 

На 31 юли 2018 г. в Херсон неизвестен обля с киселина Катерина Гандзюк – председател на изпълнителния комитет на Херсонски градски съвет и известен общественик. Служителите на реда образуваха досъдебно разследване за нападението срещу Гандзюк по чл. 296 от Наказателния кодекс „хулиганство”, което по-късно е преквалифицирано като опит за убийство с особена жестокост. След дълго и мъчително лечение, на 4 ноември 33 годишната активистка почина. 

Катерина Гандзюк активно участва в политическия живот, два пъти е избирана като общински съветник в Херсонския областен съвет, национален доброволец от ООН, активист в сферата на достъпа до публична информация, координатор на Центъра за политически изследвания и анализи за Херсонска област.
След анексията на Крим и началото на войната в Донбас се занимава с принудените да се преселят вътрешни мигранти. Правен съветник към Службата на Върховния комисар на ООН за бежанците в Херсонска област. Активно участва в проукраински съобщения до жителите на окупирания Крим.

Заради активната си позиция, Катерина Гандзюк влиза в системен конфликт с проруските сили в региона, сред които и организацията „Украински избор“ на Виктор Медвечук и КПУ. Остро критикува регионалната администрация на Националната полиция на Херсонска област, представители на други власти, както и проруските кръгове, свързани с бившия съветник на вътрешния министър Иля Кива, тогава председател на Социалистическата партия на Украйна, в момента депутат в украинския парламент от „Опозиционна платформа“ на Вадим Рабинович и кума на Путин Медвечук.

Смъртта на широко познатата и уважавана в Украйна активистка потресе обществеността. Към водените разследвания по покушението срещу нея има непрекъснат обществен интерес и натиск. Активистите от обществената инициатива „Кой поръча Катя Гандзюк“ посещават съдебните заседания и наблюдават действията на следствието, за да бъдат наказани всички, които имат отношение към убийството на Катя.

Специалните служби разследват пет наказателни производства, образувани по убийството на Гандзюк. На 6 юни съдът произнесе присъди на 5 лица, обвинени като изпълнители на покушението.

Поръчителите на убийството официално не са установени. Като поръчители в делото фигурират председателят на Херсонския областен съвет Владислав Мангер и рецидивистът Алексей Левин, осъждан за организиране на убийства и за грабежи на шофьори на автомагистралите . След първите арести по делото, Левин бяга зад граница. В СБУ твърдят, че освен Мангер има заподозряни и други поръчители на престъплението.

Задържаният Олексий Левин (Москаленко) е привлечен като заподозрян към делото на 4 декември 2018 г.
По информация на бившия главен прокурор на Украйна Игор Луценко, Левин е известен в престъпния свят под прякора Москал-младши. Бил е осъден заедно с баща си за организирането на убийства и грабежи, като е доказано, че двамата имат отношение към убийствата на 15 човека. Бащата на Левин получава доживотна присъда, а той самият – 15 години, но се възползва от закона Савченко и е освободен предсрочно.

В профила си във Фейсбук депутатът Мустафа Найем – член на временната комисия към украинския парламент, разследваща убийството на Гандзюк уточни, че истинското име на Левин е Олексий Москаленко, същото име носи и баща му, и двамата са членове на добре известната в Херсонска област престъпна групировка на Москалите.

На 27 март 2019 година украинското издание Следствие.инфо публикува видео, в което Левин разказва, че заместник председателят на Областната администрация на Херсонска област Евгений Рищук го е помелил да помогне Катерина Гандзюк „да бъде наказана“.

oleksii_levin1.jpg