В Братислава Йотова мина на страната на „военнолюбците“ - заклейми Путин и призова Русия да напусне Украйна

Илияна Йотова

Илияна Йотова

Българският вицепрезидент Илияна Йотова отново фокусира вниманието върху себе си с фалшиви и лицемерни изявление по време на срещата на страните от формата за политически диалог Б9, която се състоя в словашката столица Братислава. Съвсем неочаквано и в разрез с нейните демонстрирани у нас разбирания за войната в Украйна, в изказването си тя осъди открито руската агресия в Украйна и призова за незабавното изтегляне на руските сили от суверенната територия на украинската държава.

„Какъв трябва да бъде подходът ни към Украйна? Продължаване на подкрепата за Украйна, осигуряване на ясна перспектива за потенциално членство в НАТО, когато условията го позволяват, създаването на съвет НАТО-Украйна“, посочи българският вицепрезидент.

По думите на Йотова растящите предизвикателства и заплахи изискват всеобхватна стратегия за региона на Черно море. Вицепрезидентът подчерта необходимостта от общ подход към страните от Западните Балкани, които също са обект на дестабилизиращи действия. „Трябва да продължи подкрепата за партньорите в риск от региона на Черно море и Западните Балкани – Босна и Херцеговина, Грузия, Молдова“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът подчерта ангажимента на България за 2% разходи за отбрана от БВП.

Йотова за поред път демонстрира изключително непочтени двойни стандарти. В България тя се прави „миротворец“ и „враг на партиите на войната“. Прави фалшиви внушения, че новото правителства е „правителство на войната“, а пред европейските лидери се прави на евроатлантик и истински противник на режима на Путин. Същите двойни стандарти прилага и шефът и – Румен Радев. Крайно време е европейските лидери и политици да престанат да се държат дипломатично към българския президент и вицеприезидент, и ясно да ги накарат да заявят позициите си, които да бъдат подкрепени от реципрочни действия. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова взе участие в срещата в словашката столица Братислава на страните от формата за политически диалог Б9. Държавните ръководители на България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша, както и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обсъдиха подготовката за срещата на върха на Алианса през юли във Вилнюс. Основна тема на дискусията беше войната в Украйна.