Високо напрежение в Чехия: Проверяват президентството за унищожен доклад за взривовете

Милош Земан

Милош Земан

Полицията в Чехия проверява обстоятелствата около унищожаването в кабинета на президента на страната на доклад за взривовете в оръжейни складове, покрай които се появи и името на Емилиян Гебрев, съхранявал там боеприпаси.

Докладът е секретен, изработен е от спецслужбите и засяга експлозиите във Врбетице от 2014 г. Години по-късно Прага обяви, че подозира агенти на руското военно разузнаване във връзка с инцидента. Това бързо влоши отношенията с Москва и в средата на май миналата година Чехия бе обявена за "неприятелска държава".

През март-април 2021 г. докладът е изготвен от Службата за сигурност и информация (BIS) и предаден на администрацията на държавния глава Милош Земан на 7 април.

На 21 декември полицията посещава президентството, за да провери дали до него е имал достъп някой, който няма право на това. За целта е трябвало и да се вземат пръстови отпечатъци и ДНК проби от самия документ. Но се оказва, че той е нарязан в шредер в края на ноември.

Посещението на полицията бе официално потвърдено от президентството, а случаят бе описан от известното с разследванията си издание Respekt, както и от предаването Radiožurnál на чешкото радио. Според източници на Respekt е станала грешка, защото докладът се оказал сред други документи, подлежащи на унищожаване.

Непосредственото обкръжение на президента Земан няма достъп до такова ниво на сигурност, включително началникът на кабинета му Вратислав Чинарж и съветникът Мартин Нейедли. Председателят на комисията за сигурност към кабинета на държавния глава - Ян Новак, обяснява, че с унищожаването се занимават специално обучени за това служители, съставящи съответните протоколи за това.

Минарж не отрича и не потвърждава унищожаването на доклада. Според изданието Deník N документът е престоял в президентството 10 дни преди Земан да научи за съществуването му. Сега полицията искала да провери кой е отварял и чел доклада, включително през това време.

Обвиненията към ГРУ доведоха и до изгонването от Прага на 18 руски дипломати и реципрочното отстраняване на 20 чешки в Москва, довело до парализа на цялото чешко посолство. Обявяването на Чехия за неприятелска страна пречи като служители на посолството да се назначават руски граждани.

Президентът Земан е казвал, че версията за атентатите във Врбетице не е единствената и спецслужбите са повели още три разследвания. Сред възможните версии били непрофесионално боравене с боеприпаси при разтоварването им, прикриване дефицит на снаряди и замитане на следите от кражба на оръжие.