В деня на смъртта на Навални камерите в наказателната колония са били изключени

2 дни по-рано пристигнали служители на ФСБ

Алексей Навални

Алексей Навални

В деня на смъртта на Алексей Навални в наказателната колония „Полярен вълк“ в Харп не са работели няколко от видеокамерите, съобщи проектът "Гулагу.нет".

Информацията е позавана на рапорт, приложен към материалите от служебната проверка на руската Федерална служба за изпълнение на наказанията в Ямало-Ненецкия автономен окръг. 

Източник на "Гулагу.нет" посочва, че два дни преди смъртта на Навални колонията е била посетена от служители на ФСБ, които според публикацията са изключили и са демонтирали подслушвателните устройства и скритите камери, които биха могли да документират станалото с политика на 15-16 февруари.

По данни на правозащитници, вечерта на 16 февруари на експерт, извършващ аутопсията, са дадени устни указания да опише синините и хематомите по тялото на Алексей Навални като трупни петна.

Впоследствие беше разпространена друга версия – че все пак е имало синини, но не били от побой.

Тялото на Навални все още не е предадено на близките му, до него не са допуснати независими експерти. Тиражираната от руските власти информация за неговото състояние и причините за смъртта не може да бъде проверена.

Превод Faktor.bg