В Днипро разкриха руски агент, насочил ракети към граждански обекти в Украйна

Установява се неговата съпричастност към разузнавателната група на Генщаба на Русия, задържана през януари 2023 г

снимка: УНИАН

снимка: УНИАН

В Днипро беше разкрит и задържан агент на страната-агресор, който е пренасочвал ракети и по специално отклонявал към граждански обекти в Украйна, предава УНИАН.

От офиса на главния прокурор съобщават, че той е заподозрян в държавна измяна,  извършена в условия на военно положение (част 2 на член 111 от Наказателния кодекс на Украйна).

Според разследването заподозреният, който е местен жител, е бил вербуван от лидера на проруската радикална обществена организация "СЕРБ" за събиране на информация от военен характер, с цел да бъде предоставяне на руските специални служби.

Изпълнявайки задачи, поставени му от руски посредник, заподозреният е събирал данни за местонахождението и движението на части, военна техника на въоръжените сили на Украйна, за Националната гвардия на Украйна, за местонахождението на системи за противовъздушна отбрана, за положението на мостове, железопътни възли, летището в град Днипро и региона.

Агентът е записвал последствията от ракетни атаки на летището, болница в град Днипро и жилищна сграда в град Подгородное, както и сградата на управлението на СБУ. В същото време той е локализирал на картите на Google точните места на ударите, нанесени от руския окупатор. И е изпращал съответната информация на врага под формата на текстови съобщения и фото и видео файлове чрез Telegram.

Превод: Faktor.bg