В Грендландия разглеждат проект за конституция, предвиждащ независимост от Дания

Под властта на Дания са валутата, правосъдието, външните работи и сигурността

Депутатите на Гренландия днес за първи път  се запознаха с проект за конституция, предвиждащ възможността автономната територия да преговаря за независимост от Дания.

Разработеният тайно в продължение на четири години документ от 49 параграфа, написан на гренландски език, беше представен от конституционна комисия на парламента на територията Инатсисартут, където ще бъде обсъден, съобщи АФП.

Местните медии съобщават, че текстът, който все още е в проектна фаза, не е категоричен по няколко ключови въпроса, включително достъпа до гренландски паспорт и правораздаването - области, които все още се управляват от континентална Дания.

В него не се споменава и монархията, като остава нерешен въпросът дали кралицата или кралят на Дания ще остане държавен глава.

"Засега (проектът за конституция) е предимно гренландски въпрос. Той ще засегне Дания едва когато Гренландия го обсъди и в зависимост от това какво ще решат политиците", заяви Улрик Прам Гад, изследовател в Датския институт за международни изследвания и експерт по датско-гренландските отношения.

Гренландия е автономна територия от 1979 г. Най-големият остров в света, разположен в Арктика на около 2 500 км от Дания, има собствено знаме, език, култура и институции, но все още разчита в голяма степен на датски грантове, които съставляват една четвърт от БВП и повече от половината от публичния бюджет.

Континенталната част на Дания, Фарьорските острови и Гренландия заедно образуват Кралство Дания.

От Закона за самоуправлението от 2009 г. насам под властта на Дания попадат само валутата, правосъдието, външните работи и сигурността.

Законът включва и разпоредба, според която, ако народът на Гренландия вземе решение в полза на независимостта, трябва да започнат преговори между Нуук и Копенхаген.

След това споразумението, постигнато със съгласието на датския и на гренландския парламент, ще трябва да бъде одобрено чрез референдум в Гренландия.

"Утре няма да има революция, но текстът ще осветли дебата", каза Прам Гад, като добави, че той все пак "показва, че Гренландия иска да премине към нов, по-свободен етап" в отношенията си с Дания.

Предстои да видим дали политиците и обществеността са съгласни с проекта и дали ръководителите на Гренландия "ще се осмелят да дадат ход на проекта", посочи той.

За социалдемократката Аки-Матилда Хьог-Дам, която заема едно от местата, запазени за Гренландия в датския парламент, текстът представлява "стъпка" към създаването на суверенна гренландска държава.

Що се отнася до бъдещите отношения с Дания, в приложение към проекта за конституция се споменава потенциално споразумение за свободно асоцииране, което е било обсъждано в миналото.

"Искаме да излезем с общо решение, което да е от полза и за двете страни", подчерта Хьог-Дам, която предвижда преговорите за суверенитета на острова да започнат в рамките на едно десетилетие.

Геостратегическото разположение на територията и огромните запаси от минерали предизвикват международен интерес през последните години, за което свидетелства бързо отхвърленото предложение на бившия американски президент Доналд Тръмп да я купи през 2019 г.  /БГНЕС