В Киево-Печорската лавра заловиха нелегални руснаци, големи суми пари и проруска литература

Проверени са 350 църковни обекта, контролирани от Москва

Снимка: Уикипедия, Norbert Aepli

Снимка: Уикипедия, Norbert Aepli

При контраразузнавателна операция на територията на Киево-Печорската лавра и в други религиозни институции, контролирани от Москва, са открити руснаци без легитимни документи, проруска литература и големи суми пари, съобщи изданието Гордон. Информацията е позована на Службата за сигурност на Украйна, която ръководеше сдпецоперацията.

Уточнява се, че нарушители за заловени и в Корецкия манастир и в помещения на Сарненско-Полеската епархия в Ровенска област. Проверени са общо 350 църковни обекта в Украйна, които са под контрола на Московската патриаршия.

"Над 50 души бяха подложени на задълбочени контраразузнавателни разпити, включително с използване на полиграф. Сред тях имаше не само граждани на Украйна, но и чужденци, включително руски граждани, които се намираха на територията на обектите. При проверката на документите някои от тях представиха паспорти и военни книжки от СССР, изобщо нямаха оригинални документи, а само копия, или представяха украински паспорти с признаци на фалшификация или повреди. Сега те се подлагат на старателна проверка." – се казва в съобщение на службата.

При обиските в църковните институции е намерена проруска литература, използвана за обучение в семинариите и неделните училища, включително за пропагандиране на "руския свят".

Открити са и налични пари, чиято обща сума е над 2 милиона гривни, също над 100 хиляди щатски долара, както и няколко хиляди руски рубли.

Превод Faktor.bg