В Куба осъдиха 381 души, участвали в антиправителствени протести

Протестите избухнаха заради недостига на лекарства и храни

Кубинските власти осъдиха 381 души, които участваха в безпрецедентни антиправителствени протести миналия юли, съобщи прокурорът в понеделник. От тях 36 души са осъдени на до 25 години затвор за бунт.

Масовите протести избухнаха в Куба на 11 и 12 юли с демонстранти, настояващи за „свобода“ на фона на икономически конфликти, недостига на лекарства и храни и гняв към правителството.

Според гражданската организация Justicia 11J при репресията от силите за сигурност един човек е загинал, десетки са ранени и 1300 души са задържани. Прокурорът каза, че осъдените в понеделник са изправени предимно пред "престъпления за бунт, саботаж, грабеж със сила и насилие, нападение, презрение (към властта) и обществени безредици".

Сред осъдените са "16 младежи на възраст от 16 до 18 години". Общо 297 получиха присъди лишаване от свобода, докато останалите 84, включително 15 младежи, получиха възможност да заменят присъдите си с общественополезен труд. Въпреки че законно кубинците достигат пълнолетие едва на 18, наказателна отговорност се прилага от 16-годишна възраст.

През януари властите заявиха, че 790 души са били разследвани заради демонстрациите. Правителството обвини САЩ в организирането на протестите. Вашингтон критикува Хавана заради суровите присъди и поиска освобождаването на всички задържани заради протестите. /БГНЕС, АФП