В Полша разследват използването на шпионски софтуер от бившите управляващи

Pegasus поема контрола над мобилния телефон на мишената

Полша започна разследване на използването на спорния шпионски софтуер Pegasus от предишното правителство, като в момента се провежда парламентарно разследване и има възможност в бъдеще да бъдат повдигнати наказателни обвинения срещу бивши правителствени служители, съобщи „Гардиън“.

Адам Боднар, новият министър на правосъдието на Полша заяви, че през следващите месеци правителството ще уведоми хората, които са били обект на атаки с Pegasus. Съгласно полското законодателство те ще имат възможност да поискат финансова компенсация и да станат участници в евентуално наказателно производство.

"Има приличен шанс до няколко месеца да разполагаме с доста обширни познания за това как е било използвано това оборудване и с каква цел", каза Боднар.

По отношение на възможността за бъдещи съдебни действия той добави: "Не знаем кой ще бъде обвинен. Зависи дали разследването ще тръгне в посока обвиняване на някои лица, някои министри или служители на службите за сигурност."

Pegasus е мощен инструмент, разработен от израелската компания NSO Group. Той е в състояние да поеме контрола над мобилния телефон на мишената, да получи достъп до данни от защитени приложения за съобщения и дори да превърне апарата в записващо устройство.

През 2021 г. консорциум от медии, сред които и "Гардиън", получи достъп до изтичане на данни, което показа хиляди телефонни номера, които са били цел на Pegasus в различни държави. Също така стана ясно, че шпионският инструмент е бил използван срещу медиите и гражданското общество на много места, включително в Унгария по времето на министър-председателя Виктор Орбан.

По-късно същата година отделно разследване на Гражданската лаборатория към Университета в Торонто разкри използването на Pegasus в Полша, включително срещу цели, свързани с партията "Гражданска платформа", която тогава беше в опозиция, а сега е основната партия в управляващата коалиция след парламентарните избори през октомври миналата година. Сред предполагаемите мишени е и евродепутатът Кшищоф Брейза, който по това време води предизборна кампания за "Гражданска платформа".

След като коалицията, оглавявана от Доналд Туск от "Гражданска платформа", спечели парламентарните избори в Полша миналата есен, новото правителство обеща да разследва предполагаемите злоупотреби със служебно положение от страна на дяснонационалистическата администрация на "Право и справедливост" (ПиС). Новите власти смениха ръководството на контролираната от държавата телевизия и предприеха стъпки, които могат да доведат до отстраняване от длъжност на управителя на централната банка - съюзника на ПиС Адам Глапински.

Парламентарната комисия за Pegasus започна работа на фона на широко разпространени спекулации за това кой друг може да е бил обект на софтуерната атака. Магдалена Срока, която ръководи парламентарната комисия, заяви след нейното първото заседание: „ПиС ни лъжеше твърде дълго за Pegasus и сега ще стигнем до дъното на проблема.“

Боднар - юрист и бивш омбудсман по правата на човека, назначен от Туск за министър на правосъдието - заяви, че пълният списък засега остава поверителен, но добави, че той включва много по-известни хора от няколкото вече посочени политически фигури. "Този списък е значително по-обширен от списъка, който вече беше оповестен публично, има доста други интересни публични лица", отбеляза той.

Тъй като Pegasus може да е бил използван и при законни криминални разследвания, би било неуместно просто да се публикува списък с набелязани номера, каза Боднар. "Не можете просто да дадете тези данни, дори ако шпионският софтуер е незаконен", поясни той.

Вместо това Министерството на правосъдието и разузнавателните служби планират да направят преценка на случаите, които изглеждат политизирани или злоупотребяващи, и да информират хората индивидуално с писмо, че са били обект на посегателство. След това лицето ще може да вземе самостоятелно решение дали да оповести информацията или да се включи в бъдещи съдебни действия във връзка с наблюдението.

Парламентарното разследване призовава няколко ключови фигури от предишното правителство на ПиС да дадат показания и вече е взело показания от председателя на ПиС Ярослав Качински. /БГНЕС