В Полша са готови на диалог с Москва, но при важно условие, свързано с отбраната

Анджей Дуда

Анджей Дуда

Президентът на Полша Анджей Дуда във вторник утвърди новата Стратегия за национална сигурност на страната, като според авторите й политиката на Русия е основната заплаха за републиката. Церемонията по подписване на документа се състоя в президентския дворец и бе излъчена от Полската телевизия, предава ТАСС.

„Най-сериозната заплаха е <...> политиката на властите на Руската Федерация, която се реализира с използването на военна сила“, се казва в текста на основния полски документ в областта на отбраната и сигурността. Главният отговор на тази заплаха, според стратегията, трябва да бъде укрепването на връзките с Европейския съюз и НАТО и довеждането на нивото на разходите за отбрана на страната до 2,5% от БВП.

Както каза ръководителят на Бюрото за национална сигурност, което играе ключова роля при оформянето на стратегията, Павел Солох, този подход е приет в резултат на „подробен анализ на действията на Руската федерация“. „Демонстрираме позицията, която е в официалните документи на НАТО. Искаме да водим диалог с Русия, но преди това действаме по такъв начин, че да покажем възможностите си в областта на отбраната и възпирането“, каза той.

Стратегията включва и съответните разпоредби, приети във връзка с разпространението на новия коронавирус. „Глобализацията и неограничените възможности за бързото движение на хора по света създават редица заплахи за здравето и живота на хората, включително полските граждани. Те могат да дойдат от устойчиви на лекарства бактерии и вируси, водещи до значителни негативни последици за здравето, икономиката и обществото, както е видно от пандемията на коронавируса SARS-CoV-2“, се посочва в документа.

В допълнение към външните заплахи и сътрудничеството със съюзници, стратегията описва външнополитически задачи на фона на съвременните заплахи, произтичащи от развитието на Интернет и електронния трансфер на данни. Подчертава се, че разработването на нови решения на базата на фиксирани и мобилни широколентови мрежи (5G и следващите поколения), квантовите технологии, автоматизацията на услугите, нанотехнологиите и изкуствения интелект създава нови възможности за развитие в Полша, като същевременно създава неизвестни досега заплахи.

Тази стратегия е основният документ на полската държава по отношение на сигурността и отбраната. Проектът му се подготвя от правителството въз основа на препоръките на Бюрото за национална сигурност. Документът е одобрен от президента. Стратегията е основа за формиране на изпълнителни актове, свързани с държавната сигурност. Последната подобна стратегия беше приета в Полша през 2014 г.