В РСМ организират блокади на пътищата към Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

Гробът на Гоце Делчев в скопската църква "Свети Спас"

Гробът на Гоце Делчев в скопската църква "Свети Спас"

Блокади на пътищата към Скопие се организират в социалните мрежи в Република Северна Македония. Целта е да бъдат спрени българите, които искат да отидат до църквата "Свети Спас", за да почетат паметта на Гоце Делчев на 4 февруари, съобщи БНТ.

В телефонен разговор премиерът Гълъб Донев и македонският му колега Димитър Ковачевски обсъдиха необходимостта от спокойно протичане на честванията.

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и политици бъдат обявени за "нежелани личности" от Скопие, това ще бъде безпрецедентно и ще предизвика безпрецедентен отговор.

В публикации в социалните мрежи се призовават хората от Куманово да блокират пътищата до Скопие, за да бъдат спрени българи да стигнат до столицата.

Служебният външен министър Николай Милков очаква властите в югозападната ни съседка да гарантират сигурността на българите там.

МВнР ще изиска с нота да бъде осигурен достъпът на български граждани в Северна Македония

"Ще се изиска с нота от страна на Република Северна Македония да бъде осигурен достъпът на хората, които пътуват дотам и като минимум поне представители на посолството ще вземат участие в тези чествания, както е било всяка година", заяви Николай Милков.

Службите на двете държави ще проведат работна среща след разговора между премиерите Донев и Ковачевски.

Те са говорили и за по-задълбочено сътрудничество, особено в случаите на криминални прояви и заплахи срещу хора с българско самосъзнание там. България търси деескалация в отношенията със Скопие, но при условия.

"Тя обаче не трябва да бъде такава, която просто връща отношенията на нивото, на което те бяха допреди една седмица, защото това би било бетониране на репресията", допълни Николай Милков.

Ако български евродепутати или политици бъдат обявени за нежелани личности в Скопие, това би било безпрецедентно.

"Аз нямам информация например две страни членки на Европейския съюз да са обявили помежду си такива лица персона нон грата. Нали това е безпрецедентно и може би ще налага безпрецедентна реакция", добави българският външен министър.

В отговор на Скопие, че прибирането на посланика ни Ангел Ангелов за консултации е неоснователна и непропорционална мярка, Милков обясни, че тя не е взета само на ниво външно министерство.

"Тя е координирана при нас на най-високо равнище. Това е национален отговор и ние считаме, че той е правилен. Ако те считат, че той е непропорционален може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията", коментира Николай Милков.

На срещата на четири очи с македонския си колега Буяр Османи в София Милков е дал ясно да се разбере, че отношенията между двете страни не може да продължават както досега след побоя над Пендиков.

"Реакцията в България е много силна. В следващите дни, седмици, месеци нещата няма да бъдат такива, каквито са били. Това му казах", заяви Николай Милков.

Според нашите институции правата на българите в РСМ остават незащитени, жалбите им до институциите в Скопие не се разглеждат или получават негативен отговор.

"А в резултат на това пък тези българи, които са подавали оплаквания, стават жертва на други заплахи и тормоз", каза още Николай Милков.

Българските институции припомнят, че вписването на българите в Конституцията на Република Северна Македония е първото условие, за да започне страната същинските преговори с Европейския съюз.

Премиерът Донев е припомнил на Ковачевски, че очакваме Скопие да предприеме необходимите действия за прекратяване говора и престъпленията от омраза, както и за зачитане на правата на македонските българи.