В Русия не допускат български свещеници, но пък московски попове служиха в Плевен в чест на имперска Русия

Във връзка с Руско-турската война

Снимка: Посолство на Русия

Снимка: Посолство на Русия

Руски свещеници вчера отслужиха в Плевен панихида „в памет на гренадирите,  паднали в Руско-турската война 1877-1878 г.“, съобщи руското посолство в профила си във Фейсбук.

Припомняме, Русия не позволява аналогични изяви на български свещеници на своя територия, макар БПЦ да има подворие в Москва. Междувременно Светият синод на църквата ни не предприема стъпки за установяване на реципрочност.

От публикацията на посолството става ясно, че службата в Плевен е била водена от Егориевския архиепископ Матей, викарий на руския патриарх. Заедно с него са служили настоятелят на параклиса-паметник протойерей Александър Салтиков и други представители на московското духовенство.

Русия традиционно използва събитията от Руско-турската война (1877 – 1878 г.), за да вменява на българите задължение за признателност към Кремъл. В действителност целта на Русия във войната е да завладее проливите към Средиземно море и да създаде в българските предели не независима българска държава, а „Руско-дунавска област“, което се потвърждава от документи в руските царски архими. Със Санстефанския договор, около който Москва гради митове, всъщност се признава независимостта на Черна гора, Сърбия и Румъния, а на България е наложена руска окупация.