След метежа: Разследват Пригожин за изразходването на 2 млрд. долара

Путин заяви, че армията „Вагнер“ е с изцяло държавно финансиране

Владимир Путин, снимка: архив

Владимир Путин, снимка: архив

Руският президентъ Владимир Путин заяви, че финансите на фирмата за кетъринг на шефа на наемната армия "Вагнер" Евгений Пригожин ще бъдат разследвани след неговия бунт. По думите му, че "Вагнер" и нейният основател са получили почти 2 млрд. долара от Русия през последната година.

Първоначално Путин се закани да потуши бунта, сравнявайки го с военните безредици, довели до революциите от 1917 г., а след това и до гражданска война, но часове по-късно беше постигната сделка, по силата на която Пригожин и някои от бойците му да заминат за Беларус.

Говорейки пред войници от руската армия на среща в Кремъл, Путин заяви, че винаги е уважавал бойците на Вагнер, но че е факт, че групата е била "изцяло финансирана" от държавния бюджет.

Той заяви, че тя е получила 86 млрд. рубли (1 млрд. долара) от руското министерство на отбраната в периода от май 2022 г. до май 2023 г.

Освен това кетъринг компанията "Конкорд" на Пригожин е спечелила 80 млрд. рубли от държавни поръчки за доставка на храна за руската армия, каза Путин.

"Надявам се, че в рамките на тази сделка никой не е откраднал нищо или, да речем, е откраднал по-малко, но ние, разбира се, ще разследваме всичко това."

Пригожин, когото Путин не споменава по име, не може да бъде открит за коментар по темата. 

По-рано тази година той заяви, че винаги е финансирал "Вагнер" самостоятелно, но е потърсил допълнително финансиране след началото на войната в Украйна.

В понеделник той заяви, че не се е опитвал да срине руската държава и че си остава патриот, който се опитва "да си разчисти сметките с руското министерство на отбраната". /БГНЕС