В Русия са планирани нови протести в защита на Навални

Руското МВнР и прокуратурата предупредиха да не се участва в неразрешени действия

В десетки градове на Русия са планирани нови протести в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, съобщи БНР. Властите правят всичко възможно да ги предотвратят.

Сборният пункт на протестиращите в Москва е Лубянският площад в центъра, където се намира централата на Федералната служба за сигурност. Голям периметър около сградата е отцепен от полицията.

Руското министерство на вътрешните работи и прокуратурата предупредиха да не се участва в неразрешени действия на 31 януари в Москва и други градове на страната.

„Руското министерство на вътрешните работи призовава гражданите да се въздържат от участие в неразрешени действия. Силно препоръчваме да предупредите непълнолетните си деца, други роднини и познати да не участват в неразрешени събития “, цитира ТАСС думите на официалния представител на отдела Ирина Волк.

Пресслужбата на Генералната прокуратура на Русия също предупреди да не се взима участие в акциите.

По-рано Министерството на транспорта на Москва съобщи, че от 08:00 часа на 31 януари влаковете в московското метро ще преминават през седем централни спирки без да спират по искане на полицията.

Министерството на вътрешните работи съобщи, че на 31 януари в центъра на Москва ще бъдат наложени ограничения за движението на пешеходци във връзка с призиви за участие в несъгласувани действия.

Няколко близки съратници на Навални бяха поставени под домашен арест. Те за заподозрени за това, че призивите им за участие в протестите на 23 януари са довели до нарушаване на противоепидемичните мерки. Тогава бяха задържани повече от 4 хиляди души в десетки градове на Русия. Образувани бяха 21 наказателни производства.