В Русия ще издирват останки на наполеонови генерали от Бородинската битка

Руски и френски археолози ще търсят останките на осем френски генерали, загинали в битката при Бородино, включително генерал Огюст Жан-Гарибел дьо Коленкур, който беше брат на помощника на Наполеон, предаде БГНЕС. 

Началото на експедицията "Бородино 1812-2022 г." е насрочено за май 2022 г. и е по повод 210-годишнината от битката при Бородино, сподели ръководителят на Фондацията за развитие на руско-френските исторически инициативи Пиер Малиновски.

Имената на 8-те генерали, чиито останки ще се издирват, са издълбани на Триумфалната арка в Париж.

Работата ще се извършва в продължение на три седмици на територията на музей-резерват Бородинското поле в Московска област. Ще се присъединят експерти от Руската академия на науките и потомците на генералите, воювали на Бородинското поле. Те ще дойдат в Русия придружени от принц Мюра - пряк потомък на наполеоновия маршал.

Предвижда се след на мястото на разкопките да бъде издигнат Паметник на мира.

Битката при село Бородино между руската армия под командването на командира Михаил Кутузов и френската армия под командването на император Наполеон Бонапарт се е състояла на 7 септември през 1812 година. От двете страни в битката са участвали около 250 000 и 1200 артилерийски оръдия. Тогава са загинали 40 000 души

Силите са били приблизително равни. Битката е продължила около 12 часа и завършва наравно, казано на спортен език.

Кутузов позволява на Наполеон да влезе в Москва без бой на 14 септември. Тогава градът не е столица на Руската империя, а и съзнателно е подпален от бягащото население. Наполеон завзема един опожарен град, а гладът, студът и болестите го принуждават да се откаже от кампанията и да се върне във Франция. Всъщност Наполеон попада в стратегическа клопка на Кутузов, който запазва боеспособността на руската армия и овладява стратегическата инициатива. Като цяло Бородинската битка става повратна точка в кампанията от 1812 година.