В САЩ бият тревога за плановете на Кремъл да използва ядрено оръжие в Космоса

Поискали са от президентът Байдън да разсекрети съответната информация за публичен дебат

На членовете на Конгреса на САЩ беше предоставена секретна информация, свързана с руския военен потенциал, включително нереализираните амбиции на Руската федерация за разработване на ядрени оръжия за Космоса. Предполага се, че то ще се използва за унищожаване на сателити, пише The Wall Street Journal, цитиран от УНИАН.

Конгресменът Майк Търнър публично предупреди, че това е „сериозна заплаха за националната сигурност“ на Съединените щати и поиска от президента Джо Байдън да разсекрети информацията, за да се проведе публичен дебат за това как да се отговори на това предизвикателство.

Отбелязва се също, че искането на Търнър изглежда е изненадало други републикански и демократически депутати, както и висши служители, като някои признават, че са знаели за заплахата.

„Новината идва и в момент, когато дебатът в Камарата на представителите е разделена на две относно това дали да рестартират доста спорна секретна/ шпионска програма, насочена към чужди заплахи в чужбина“, пише WSJ.

Припомняме, че миналия месец ръководителят на космическите операции на САЩ генерал Чанс Залцман заяви, че космическите възможности на Русия не са намалели в резултат на войната в Украйна.

„Руснаците все още имат намерения да създават оръжия за космоса и ние наблюдаваме, оценяваме и реагираме на това.“

Председателят на руския президент Дмитрий Песков нарече публикациите в западните медии за това „поредният трик на Белия дом“. Според него Белият дом се опитва с измама или като измами Конгреса да го накара да гласува законопроекта за отпускане на пари за Украйна, вероятно за да помогне Киев в борбата срещу руската агресия.

По-рано УНИАН писа, че членовете на Конгреса на САЩ ще бъдат информирани за „сериозната заплаха за националната сигурност“. Беше отбелязано също, че заплахата идва от Русия. Беше заявено още, че това е спешен въпрос, включващ "дестабилизирането на чужда военна сила".

Превод: Faktor.bg