В САЩ деактивираха звеното на полицаите, които пребиха до смърт чернокож мъж

Петимата полицаи, които убиха млад мъж

Петимата полицаи, които убиха млад мъж

Полицията в Мемфис деактивира за постоянно звеното на петимата полицаи, които пребиха смъртоносно млад чернокож мъж в САЩ, предаде АФП. Шокиращата смърт на 29-годишния Тайър Никълс поднови мъчителните дебати в Съединените щати относно насилието от страна на полицаите. Петимата полицаи, които също са били чернокожи, са принадлежали към звено "Скорпион" в Мемфис, което стартира през ноември 2021 г. с намерението да намали незаконната дейност в горещите точки на престъпността, включително чрез покриване на тези райони с повече полицаи.

Полицията на Мемфис заяви, че е "в най-добрия интерес на всички да деактивираме окончателно звено Скорпион". "Служителите, назначени в момента в звеното, са съгласни безрезервно с тази следваща стъпка", се казва още в съобщението. Семейството на Никълс приветства решението в изявление на адвокатите си, като го нарече "едновременно подходящо и пропорционално на трагичната смърт на Тайър Никълс, а също така достойно и справедливо решение за всички граждани на Мемфис".

"Надяваме се, че в близко бъдеще и други градове ще предприемат подобни действия с наситените си полицейски части, за да започнат да създават по-голямо доверие в своите общности", добави семейството. Началникът на полицията Серилин Дейвис, която е създала звеното, по-рано заяви пред Си Ен Ен, че поне в началото то е било успешно. През 2022 г. е намаляла престъпността след рекордния брой от 345 убийства през предходната година - брой, който според нея е предизвикал "протест от страна на общността". /БГНЕС