В Северна Македония беше предложено създаването на общност на албанските общини

Албанската политическата партия „Алтернатива”, която наскоро напусна правителствената коалиция на РС Македония и реши да премине в опозиция, призова да стартира инициатива за създаване на „Общност на албанските общини в Северна Македония“, следвайки модела на Общността на сръбските общини (ОСО) в Косово. „В момент, когато Косово е изправено пред окончателното споразумение за нормализиране на отношенията със Сърбия и когато всеки западен дипломат, който идва в Прищина, повтаря рефрена „Да се формира Общността на сръбските общини в Косово“, въпросът, който трябва да се зададе, е защо партиите на албанците в Северна Македония, тези, които имат общини, не инициират създаването на Общността на албанските общини в Северна Македония със същите компетенции, каквито Общността на сръбските общини в Косово ще има. Нищо повече. Това е всичко“, се казва в изявление на „Алтернатива” до медиите. Албанските партии, които управляват общини в РС Македония, са Демократичния съюз за интеграция (ДСИ), „Алианс за албанците” и „Беса”.

Тези, които искат това от Косово, казват от „Алтернатива” са наши западни съюзници, ето защо излиза, че създаването на такава общност е в духа на западните ценности. „Нека ние в Северна Македония създадем такава общност в този западен дух. Ето кауза, около която могат да се обединят всички албански партии, дори и „Алтернатива”, която няма своя община. Нека да започнем днес Общността на албанските общини в Северна Македония. Добра взаимност и същевременно европейска, нали?!“, допълват в съобщението.

Белград и Прищина са във фаза на преговори за нормализиране на отношенията, за което вече е внесен проект на споразумение от Франция и Германия. Създаването на ОСО е едно от ключовите искания на Белград, на което Прищина се противопоставяше досега. Косовското правителство съобщи, че в петък премиерът Албин Курти е разговарял със старшия съветник на Държавния департамент Дерек Шол, на когото му е казал, че приема предложението за европейско споразумение като добра основа за по-нататъшни разговори, насочени към нормализиране на отношенията. /БГНЕС