В сряда се очаква драма в най-свещеното място за Украйна - Киевско-печорската лавра

Свещениците, свързани с Русия, отказват да напуснат манастира, превърнали са го в инкубатор на руската пропаганда

Киевско-печорската лавра

Киевско-печорската лавра

Три седмици преди Великден скандал разтърси най-свещеното място в Украйна - Киевско-печорската лавра. Свещениците, свързани с Русия отказват да напуснат манастира. Украинските власти им дадоха срок до 29 март да освободят храма.

Отвъд фронта в храма с почти 1000-годишна история се води битка за духовна независимост. Така я определиха украинските власти. Според тях манастирът се е превърнал в инкубатор на руската пропаганда. Ултиматумът, който дадоха на верните на Москва свещеници е да напуснат Киевско-печорската лавра до сряда.

"Заплашиха ни, че ако до 29 март не напуснем територията на манастира, ще ни бъдат наложени санкции. Първо ще спрат тока, интернета. Ще ни забранят да водим служби. Но ние оставаме тук", заяви Климент, митрополит на Украинската православна църква.

Преди година, заради войната, Украинската православна църква взе решение за пълна автономия и независимост от Московската патриаршия.

Част от свещениците обаче не приемат отделянето. Преди месеци в манастира бяха извършени няколко обиска и беше иззета проруска литература. Украинските власти твърдят, че в храма свещеници укриват руски граждани.

"Настояхме свързаните с руската църква да напуснат. Монасите трябва да решат на коя църква служат", допълни Олександр Каченко, министър на културата на Украйна.

Възползвайки се от разкола сред украинските свещеници, Москва реагира остро на ултиматума. Руският патриарх обвини Украйна в посегателство срещу религиозната свобода.

Основаният през 11 век манастир има площ от 20 хектара. В него служат около 200 свещеници. От 1990, Лаврата е под защитата на ЮНЕСКО, а от 2008 нейният комплекс е държавна собственост.

На Бъдни вечер за първи път от 300 години празничната литургия беше отслужена от Украинската, а не от руската православна църква.

Камиони, натоварени с кашони бяха забелязани преди дни в манастира. Какво се пренася и кой напуска Киевско-печорската лавра засега не е известно. За хората извън стените на манастира остава неясно защо служещите на Бог са разединени.

"Сега трябва да се обединени, за да спечелим. Но това, което се случва е, рухване на държавата отвътре", коментира Ана, жителка на Киев.

В сряда, когато изтича ултиматумът на Министерството на културата - в манастира се очаква напрежение. Твърди се, че има заповед полицаите да проверяват всички коли, които се опитват да стигнат до храма. (bntnews.bg)