Вагнеровци изоставили на студ и глад африкански наемници в Украйна

Бойците са от батальона "Black Russians" и са докарани на фронта от Централноафриканската република

Тъмнокожи наемници на „Вагнер“ са били изоставени на произвола на съдбата гладни и недобре облечени на фронта в Украйна. И за да оцелеят им се налага да обикалят и да крадат хранителни продукти от местни украинци, съобщи „Дейли мейл“, цитиран от Офнюз.бг. Бойците са африканци от батальона „Black Russians” на ЧВК „Вагнер“ и са докарани в Москва от Централноафриканската република.

Според изданието група от 100 африканци е била вербувана за войната в Украйна и след обучение в Москва е била изпратена на фронта още през март. Сега африканците били изгубили всякакъв контакт с военните си командири и живеели чрез грабежи на цивилното украинско население. 50 от батальона били изчезнали мистериозно и безследно и Русия отказвала да съобщи каква е съдбата им

"Някои от нашите колеги ни се обадиха, за да ни информират, че руските войници, които са ги отвели в Източна Украйна, са ги разположили в някакво селище и са ги оставили да се бият сами", заявиха двама бивши бойци от Централноафриканската република пред всекидневника "Бийст". Наемниците твърдят, че не са им плащали през по-голямата част от годината, въпреки че са "вършеили мръсната работа на Владимир Путин".

"Дейли мейл" припомня, че наемниците от Африка са заминали в Москва за обучение във военен лагер на Вагнер през февруари, когато избухва войната. Бойците, които наричат „Black Russians” в момента се страхували за живота си. "Казаха ми, че дори нямат боеприпаси, с които да се бият“.

Бунтовниците от Централноафриканската република бяха част от коалиция от бойци, сформирана през 2020 г., за намеса в изборите в ЦАР. През декември 2021 г. те започнаха да се отказват, след като правителството ги насърчи да се да предадат оръжието си. Тогава дошло и изгодното предложение от хората на Евгений Пригожин, които предложили на африканците да пътуват до Русия, вместо да се сблъскат с нестабилността в собствената си страна.