Валдес Радев: Що за статукво е това, ако аз съм заплаха за него

Светослав Пинтев

Бизнесменът Кирил Домусчиев взе Нова телевизия само преди година, като първата му работа беше да изхвърли някои от най-смелите и креативни личности в екипа на медията. Именно, защото са личности. Отидоха си поне половин дузина...Вече са и повече.

Безпрецедентен акт на

цензура и своеволие

дори за видялата какво ли не извръщения българската медийна действителност, който навежда на мисълта, че Домусчиев не е точно собственик.

Вчера падна поредната жертва. Това е режисьорът Валдес Радев, който работи в телевизията от 20 години,  но стана хит с

колажите, карикатурите и шаржовете си

Вчера той е бил посъветван да напусне Нова телевизия на мига. Нищо, че има трудов договор.

 "Очаквано", коментира Марин Николов, който стана жертва на същото безобразие по-рано.

Валедес Радев, който е бил режисьор на новините, на  "Часът на Милен Цветков", както и изпълнителен продуцент на редица външни продукции, сподели пред faktor.bg.

„Вече не съм от екипа на Нова телевизия, бях освободен”.

Напомнихме му, че в тази държава има трудови договори, какъвто има и той,

предизвестия, обезщетения:

„Без предизвестие, по взаимно съгласие. Не знам дали трудово-правно е формулирано добре, но … Не бях подготвен. Очаквах, че това ще се случи, но не бях подготвен като аргументация…Не знаех как точно да реагирам и просто подписах. Това беше.  Питах ги: „От кога не съм на работа?”. Те ми казаха: „От сега”. Имаше някакви мъгляви обяснения, че са имали определени очаквания, на които не съм отговорил. А аз съм служител на телевизията от около 20 години и си спомням си по-различни времена. Спомням си и по-срамни, и по добри"”…

Питаме го има ли идея

коя точно карикатура е раздразнила „олимпийците”.

Честно казано… Не знам дали е някоя конкретна, въпреки че аз по никакъв начин не обвързвах телевизията с  моите неща… Пак ви казвам, бях подготвен. С приятели се шегуваме, че доста са ме търпели даже…

Попитахме ли вижда ли над България

„дългата ръка на цензурата:

„Ами как да ви кажа. Ако аз съм заплаха за статуквото… Що за статукво е това. Имам предвид, че аз с моите доста често тъпи неща, но смешни по свой начин, ако съм заплаха, значи нещата наистина не вървят. Истината е, че нещата се промениха последната година, откакто Домусчиев купи телевизията."

Попитахме дали

карикатурите на Пеевски не са капката, преляла чашата:

„Не знам, да, възможно е. Той е доста упорит участник и гост в моите колажи. Не мога да го твърдя със сигурност, но…”