Валери Симеонов: Явор Нотев не трябваше да посещава Крим, разграничаваме се от "Атака"

В поведението на "Атака" няма нищо изненадващо, то е последователно, нашето - също, заяви вицепремиерът

Валери Симеонов

Валери Симеонов

Ние знаем отношението на "Атака" към Русия като цяло. Няма нищо изненадващо в тяхното поведение. То е последователно от тяхна гледна точка. Нашето също е последователно. Разграничаваме се от това поведение на "Атака," но това не пречи да служим на българските национални интереси заедно. Друг е въпросът с Явор Нотев. Той не трябваше да бъде в Крим. Ако "Атака" е избрана от българските гласоподаватели на свободни избори, то Явор Нотев е избран от парламента, той е представител на институция. Това заяви пред БНТ вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

"Обяснение за поведението на "Атака" е много елементарно и безконфликтно. Всяка партия си има право на собствена програма и ориентация. Тук с Атака сме на крайна противоположна позиция", посочи още той.

Вицепремиерът коментира и предложението да бъде отменена забраната за тютюнопушене. "Никъде не се говори за отмяна на забраната за тютюнопушене. Говорим за обособяването на кът, където може да се пуши. Там трябва да има много добре вентилация. Такива места има в много държави от ЕС. Моята партия защитава интересите на малкия и средния бизнес. Тази забрана удари точно този бизнес", посочи Симеонов и даде пример с Гърция. "Там се пуши навсякъде. В още доста държави се пуши навсякъде. Законът в България също не се спазва. В много заведения се пуши, но те имат закрила дали от РЗИ, дали от общините. Аз също не съм пушач", каза още Симеонов.

На въпрос дали очаква подкрепа от ГЕРБ, той отговори: "Нормално е от ГЕРБ да не ни подкрепят. Те внесоха този закон. Аз се обръщам към хората с морал от ГЕРБ да подкрепят нашето предложение. Този въпрос не фигурира в коалиционното споразумение и това е причината да не е обсъждан на коалиционен съвет."

По повод намерението му да бъдат забранени хазартните реклами, вицепремиерът обясни: "Хазартът е пандемия и болест. Тази болест засяга най-много младите хора. Хазартът представлява данък бедност, защото към него посягат бедните хора. Това е единственият данък, който се плаща с желание. Ние искаме да спрем облъчването на крехките детски психики, че успех се постига само с търкане на билетчета. Не се притеснявам от хазартното лоби. Очаквам ГЕРБ да приемат нашето предложение с отворени обятия, защото и те са отговорна партия", заяви вицепремиерът.