Вандали оскверниха за трети път паметник на Александър Стамболийски

Хулиганите са изрисували лика на Александър Цанков върху монумента в Пазарджик

снимка: Обединени земеделци

снимка: Обединени земеделци

За трети път в рамките на една година паметта на Александър Стамболийски е обект на хулигански акт. За пореден път е осквернен неговият паметник в Пазарджик. Това съобщиха от ПП "Обединени земеделци".

От разпространената от партията снима е видно, че паметникът е изпръскан с червена боя. Върху него и изрисуван и лика на известния с прозвищата "кръволак" и "кървав професор" Александър Цанков - поел управлението след преврата от 9 юни 1923 година, свалил от власт БЗНС и Стамболийски и спасил страната от оранжево-червената чума и руско робство.

"Това е вандалски акт, който от "Обединени земеделци" категорично осъждаме, съобщава "Фокус".

Дни след като отбелязахме 99 години от жестокото убийство на земеделския лидер, държавник и реформатор, станахме свидетели на ново срамно посегателство срещу личността и делото на Александър Стамболийски", заявяват от партията.

От "Обединени земеделци" определят заливането на паметника с боя и рисуването със спрей върху него като провокацията и акт на безсилие от страна на хора, които се опитват да омаловажат личността на Стамболийски и извършените от него реформи в периода 1919 - 1923 година.

През 2021 година паметникът е бил обект на посегателство на 15 юни, дни след отбелязването на 98 години от неговото убийство, а на 9 септември е бил залят с червена и синя боя.

"Александър Стамболийски е идеолог на земеделското движение у нас, което има вековен исторически път и знакова мисия в развитието на страната. Ние, неговите последователи, приемаме този и всеки друг подобен акт, не само като вандализъм, но и като липса на патриотизъм.

Настояваме за своевременната намеса на компетентните органи, за да бъдат разкрити и подведени под отговорност извършителите на тази хулиганска проява", подчертават от "Обединени земеделци".