Върховният съд на САЩ: Домашните насилници не може да притежават оръжие

Делото е първото, свързано с правата върху оръжията

Върховният съд на САЩ потвърди федерален закон, който забранява на лице, което е обект на ограничителна заповед за домашно насилие, да притежава огнестрелно оръжие, предаде АФП.

"Когато съдът е установил, че дадено лице представлява реална заплаха за физическата безопасност на друго лице, то може да бъде временно лишено от оръжие в съответствие с Втората поправка", пише председателят на Върховния съд Джон Робъртс в становището, прието с 8 гласа срещу 1.

Делото е първото, свързано с правата върху оръжията, което се разглежда от съда, в който консерваторите имат мнозинство от 6 срещу 3 гласа, след като през миналата година съдът постанови важно решение за разхлабване на ограниченията върху оръжията.

В миналогодишното си решение най-висшият съд в страната заяви, че ще разреши само "разумни" изключения от правото на носене на оръжие, произтичащо от Втората поправка, и ще разчита на исторически прецеденти, когато става въпрос за регулиране на огнестрелните оръжия.

Решението остави на съдилищата от по-ниска инстанция ангажимента да решават дали ограниченията върху огнестрелните оръжия, с които се сблъскват, са в съответствие с "историята и традициите" на регулирането на огнестрелните оръжия в Съединените щати в края на XVIII и XIX век.

Въз основа на това решение през март ултраконсервативен апелативен съд постанови, че федерален закон, забраняващ притежаването на оръжие от хора със забранителни заповеди за домашно насилие, е противоконституционен поради липса на исторически прецедент.

Робъртс пише, че "някои съдилища са разбрали погрешно методологията на последните ни дела по Втората поправка. "Тези прецеденти не са имали за цел да внушат, че законът е попаднал в кехлибарен капан", посочва той. /БГНЕС