Върховният съд на САЩ отмени федералното право на аборт - щатите ще решават

"Конституцията не предоставя право на аборт"

Върховният съд на САЩ сложи край на правото на аборт в сеизмично решение, което разруши половинвековната конституционна защита по един от най-размирните и ожесточени въпроси в американския политически живот.

Съдът, доминиран от консерваторите, отмени знаковото решение "Роу срещу Уейд" от 1973 г., което запазваше правото на жената на аборт, и заяви, че отделните щати могат сами да разрешават или забраняват процедурата.

"Конституцията не предоставя право на аборт; правомощията за регулиране на абортите се връщат на народа и избраните от него представители", заяви съдът.

Водещият извършител на аборти в САЩ, Planned Parenthood, се зарече, че "никога няма да спре да се бори" за нуждаещите се, след като Върховният съд на САЩ отмени конституционното право.

"Знаем, че в момента може да чувствате много неща - болка, гняв, объркване. Всичко, което чувствате, е нормално. Ние сме тук с вас - и никога няма да спрем да се борим за вас", написа организацията в Туитър.

Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс заяви, че правото на аборт е "изхвърлено в пепелището на историята", като приветства решението на Върховния съд, което сложи край на 50-годишната конституционна защита.

"Връщайки въпроса за абортите на щатите и народа, Върховният съд поправи една историческа грешка и потвърди правото на американския народ да се самоуправлява", заяви Пенс, потенциален кандидат за президент на Републиканската партия и водещ активист в кампанията срещу абортите. /БГНЕС, АФП