Вартоломей иска от Неофит да бъде снет духовният сан на агент „Младенец“, забранява му се да свещенодейства в диоцеза на Вселенската патриаршия

Протодякон се оказа агент на ДС, осъждан за тероризъм и шпионаж в полза на БКП и за контрабанда на оръжия, наркотици и сводничество.

Иван Петков е автор и на книгата "Да живееш с вяра", снимка: корицата

Иван Петков е автор и на книгата "Да живееш с вяра", снимка: корицата

Светия и Свещен синод на Вселенската патриаршия в Константинопол е изпратил вчера официално писмо до българския Св. Синод и до патриарх Неофит, с което настоява за налагане на най-строго наказание -

снемане от духовен сан

на протодякон Иван Петков, считано от 13 януари 2023 година. На заседанието си тази седмица Църквата Майка е взела решение на протодякон Иван Петков  да се наложи още възбрана да свещенодейства в диоцеза на Вселенската патриаршия и във всички нейни храмове по света, научи ексклузивно Faktor.bg от свои източници в Истанбул.

Няколко са поводите за скандалните санкции към българския духовник:
 - присъствието му в състава на официалната църковна делегация в Истанбул за храмовия празник на Желязната църква „Свети Стефан“, което е било със самоволно решение на епископ Поликарп;

- по време на визитата пред православната общност в Истанбул и в присъствието на представители от генералното ни консулство духовникът е отправял хули и обиди към Вселенската патриаршия и нейният предстоятел;

- оповестеното наскоро досие на протодякон Петков – офицер от ДС с псевдоним „Младенеца“(виж ТУК досието на агента, б.р.), уличаващо го в престъпна дейност, включително и към Вселенската патриарашия.

По скандала БПЦ следва да се произнесе още на първото си заседание на 20 януари тази година, но едва ли можем да очакваме санкции и ответни мерки, като се има предвид, че Петков е отличен в най-висшата форма на дяконство лично от патриарх Неофит при съслужението му с гуруто на руската инвазия в Украйна – Кирил Гундяев, в Казанския събор в Санкт Петербург през 2014 година. Не е за подценяване и фактът, че в нашия Синод  обвързаностите с ДС не се наказват, а се  толерират,  заради факта, че голяма част от владиците са също подвластни на българските и руските специални служби. Освен това Петков се слави и като путинофил и поддръжник на агресията срещу Украйна.

Санкциите срещу агент „Младенеца“ са своеобразен 

шамар за българския патриарх, 

който е допуснал в най-близкото си обкръжение и е издигнал до висок сан (първи дякон, с който служи, б.р.), човек, осъждан за тероризъм и шпионаж в полза на БКП и за контрабанда на оръжия, наркотици и сводничество.

Прелюбопитно е досието на протодякона, разсекретено от Комисията по досиетата. Осветен е като „Младенеца“ при проверка на ръководството на родна партия. Оказва се, че Петков приема цинично гаврата да носи името, с което наричат малкия Исус, докато съвместява привидно служение на Бог с вярност към престъпната ДС и мръсните й операции.

Иван Петков е роден в Истанбул през 1959 година, а през 1979 вече е вербуван като агент на Четвърти отдел на ПГУ. По това време  е бил студент в Духовната академия в София, завършвайки преди това Семинарията.

От разсекретеното му досие става ясно, че независимо, че е облечен в расо и привидно се е отдал на Бог, се съгласява да служи и на Дявола - да сътрудничи на ДС, но с уговорката, че за участието си в специално провеждани активни мероприятия, свързани с финансиране на структурите на репресивната служба, Петков иска процент от печалбата.

Активностите на „Младенеца“ в ДС са от следното скандално естество:

В някогашния Новотел „Европа“ до Централна гара София на турски граждани, шофьори на тирове, със знанието на водещите си офицери и консултации с тях Петков е предоставял „леки жени“, които да омаят тираджиите, а в последствие да бъдат шантажирани и вербувани. Петков е организирал в камионите, които управляват,  да бъде монтирано така нареченото двойно дъно за

трафик на хашиш,

пристигащ от Иран и Афганистан през Източна Турция, преминаващ през турско-българската граница и конвоиран от структурите на ДС, предназначен основно за Западна Европа и  Бавария.

През 1978 година на Петков и Светия синод ДС възлага да изпратят епископ в Истанбул за среща с тогавашния Вселенския патриарх Димитрий. Епископът е трябвало да бъде за камофлаж, а негов придружител да е агент „Младенец“ в расо. Той е трябвало по време на посещението си да организира чрез подкупи наемането на корабни екипажи в Турция, които контрабандно да изнасят продукция на държавното дружество „Кинтекс“ – тоест

оръжие и обеприпаси,

в две направления – по време на Ирано-Иракската война и за двете страни, и за социалистическите революции в Африка.

Интересен документ, съхранен в архивите на ДС, е разпореждане на водещ офицер. Петков трябва да отиде в Седмо районно на МВР в София, откъдето ще получи 5 кг. сребърен нитрит, който заедно с други химикали, които ще му бъдат предоставени, да бъдат ползвани за

направата на взрив,

който да се осъществи на територията на Истанбул, като вероятно и самата Вселенска патриаршия е била обект на атака - 10 години преди това е имало неуспешен опит за активиране на бомба срещу Църквата Майка.

В досието на агента не липсват и жълти истории. Така, например, става ясно, че по разпореждане на Комитета по въпросите на БПЦ и религиозните култове към Държавния съвет на НРБ по времето на комунизма  и Славянския комитет, Петков е определен за импресарио на концертите на Лили Иванова в Република Турция, проведени преди последната фаза на Възродителния процес.

Турските активности на агент "Младенеца" приключват злополучно през 1983 година. Заловен е в южната ни съседка и е съден за шпионаж и тероризъм, а от 1983 година до 1990 година Иван Петков прекарва в затвор в Анкара.

Няма яснота какъв духовен катарзис е преживял агентът, за да стигне днес до първи дякон на българския патриарх. Но присъствието му в Църквата е истинска гавра с православието и вярващите, с българите, които се уповават на Бог.