Вартоломей обяви Борисов за достоен, удостои го с висок орден (Видео)

Борисов получи от Вселенския патриарх Вартоломей орден “Кръст - Христос Вседържител” на Майката-Църква във връзка с 130-годишнината от полагането на Основния камък на Желязната църква “Св. Стефан” в Истанбул, пише "24 часа". А за внуците му имаше специално благословение за здраве. "Благодаря, че и те изстрадаха за всичките тези години", каза лидерът на ГЕРБ. И се пошегува, че на срещата му с Вселенския патриарх има много фотографи.

Изказвам най-дълбоката си синовна признателност и осъзнавам изключителната отговорност, че съм удостоен от Първосветителя на вселенското Православие с Орден “Кръст - Христос Вседържител” на Майката-Църква във връзка с 130-годишнината от полагането на Основния камък на Желязната църква “Св. Стефан” в Истанбул, възстановена благодарение на споразумението между нашето правителство и моя голям приятел - президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, написа по-късно Борисов в профила си във фейсбук.

Руската агресия в европейска Украйна е брутален антихристиянски акт, който причинява огромно страдание на украинския народ. Това заявих по време на срещата си с Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей I, написа още Борисов. За мен беше голяма чест да бъда приет на аудиенция във Центъра на Православието - Великата Христова Църква на Константинопол (Истанбул) в кабинета на Негово Всесветейшество. От своя страна Патриарх Вартоломей ме увери, че се моли за здравето и благополучието на българския народ.

След като преди обед бе на литургия в Желязната църква "Свети Стефан" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе и на аудиенция при Вселенския патриарх Вартоломей. Бившият премиер е на посещение в Истанбул.

Молим се за България, каза на Борисов архиепископът на Америка Елпидофор, с когото лидерът на ГЕРБ се срещна във Вселенската патриаршия. Господ да си ни пази държавата, добави Борисов. Вие ще сте голям лидер, Бог да ви благослови, получи той благоволението на архиепископа.