Върви руска измама с лепенки за деактивиране на "чипове" от ваксината

Вече се продават в България срещу 20 лева

Световната Ковид-пандемия, продължаваща вече втора поредна година, предизвика активизиране на различни категории измамници и мераклии за бърза и лесна печалба чрез използване на човешкия страх и паника.

След като през миналата година ало измамниците вкараха в употреба поредния си сценарий за продажба на скъпи вносни лекарства срещу коронавирус, от няколко дни в социалните мрежи е в оборот друг „хитов” артикул. Няколко сайта в България вече предлагат лепенка “дечипизатор за премахване на наночип”. А цената му е само 20 лева.

Според описанието това е “лепенка за деактивиране на наночип". Поставя се на мястото на поставеният чип и до няколко минути деактивира устройството посредством де-йонизация”, пише "24 часа".

Това е оригиналният текст на рекламата с правописните грешки:

"Водеща руска технология, която за щастие вече се предлага и в България. Лепенка за деактивиране на наночип. Поставя се върху мястото на поставения чип и до няколко минути деактивира устройството чрез дейонизация. Препоръчително време на действие 10 минути. Само сега предлагаме и промоция, две устройства на цената на три. Семеен пакет за четиричленно семейство – сто лева. Ако се страхувате от поставяне на ваксина, вместо да давате 500 лв. за фалшив сертификат и да участвате в престъпни схеми, само срещу 20 лв. можете вече спокойно да се ваксинирате и след това да обезвредите чипа вкаран чрез ваксината в тялото ви”, пише в предоставеното описанието към артикула. 

Не е изненада, че измамата тръгна от Русия преди няколко месеца - държавата, която е рекордьор по брой на заразените и смъртност от Ковид-19 през последните месеци, а също така сред страните, в които антиваксърите са особено активни, за което говори и ниският процент на ваксинирани в страната на Путин. Причината да намира пазар и у нас, разбира се, са и силните антиваксърски настроения сред българите, между които са и родни политици и хора във властта. Търговията с подобни артикули менте, които са в разрез с основна ценност, каквато е здравето на всеки човек, е особено опасно за обществото. Още повече, че България е рекордьор в Европа по брой на смъртните случаи от Ковид-19 на 100 000 човека - тенденция, която не може да бъде овладяна, и удар срещу българските медици, които ежедневно се борят за спасяването на човешки животи. 

nanochip.jpg