ВАС бетонира видеозаснемането на изборите

Тричленен състав на ВАС остави без разглеждане касационните жалби на Комисията за защита на личните данни и ЦИК против решението на Административен съд, с което бе разрешено видеонаблюдението по време на изборите и броенето на бюлетините след изборния ден.

Делото пред първоинстанционния съд касае отменени указания относно обработването и защитата на личните данни, основно на представителите на СИК. С тях се въведе забраната за излъчване на живо в изборния процес. В тях се казваше, че средствата за масово осведомяване, фотографите, журналистите и видеооператорите на свободна практика могат да снимат в помещението. Всички останали участници в изборния процес не могат да обработват лични данни чрез видеозаснемане и/или разпространение поради несъвместимост на ролята им в изборния процес с целта на обработване на лични данни чрез видеозаснемане в изборния процес. Става въпрос за застъпници, наблюдатели и представители на партиите и коалициите да могат да снимат изборния процес на 2 април.

От съществено значение е и обстоятелството, че по делото е отправено и преюдициално запитване, по което е постановено решение от Съда на ЕС, но последното е отчетено само формално в мотивите на обжалвания съдебен акт.

Определението по административното дело е окончателно.

Припомняме, че Централната избирателна комисия обжалва решението на съда да разреши разрешено видеозаснемането и излъчването от броенето на бюлетините след изборния ден на 4 април.

"Демократична България" поиска бърза писта за разрешаване от съда. От ДБ смятат, че отказа на Комисията да допусне видеонаблюдението на изборите подрива доверието в способността на този орган да гарантира честни и свободни избори.