ВАС отмени решение на ВСС във връзка с конкурса за следователи в Националната следствена служба

Върховният административен съд отмени решение, касаещо конкурса за повишаване в длъжност „следовател“ в Национална следствена служба, открит през юни 2021 г. Това е точка 1.4 от протокол № 39 от заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 02 ноември 2022 г., с което на основание чл.160 и чл.193 ал.3 от Закона за съдебната власт следовател Иван Иванов е повишен на длъжност следовател в Националната Следствена служба с ранг “следовател в НСлС”.

Административно дело № 15 от 2023 г. е образувано по жалба на Светлана Дашева, срещу решението на Прокурорската колегия на ВСС.

Върховните магистрати изпращат преписката на Прокурорската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш Прокурорски съвет за продължаване на конкурсната процедура за повишаване в длъжност „следовател“ в Национална следствена служба.

Върховните магистрати приемат, че са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила. Налице са нарушения при избора на членове на комисията - от Общото събрание на следователите от НСлС са изключени категории лица, на които законът признава правото да бъдат членове на този орган на съдебната власт, респективно възможността им да участват в жребия за избор на конкурсна комисия. Това засяга общо 17 следователи.

Нормативно установеното изискване за участие в жребия на всички членове на Общото събрание на следователите на НСлС на органа на съдебната власт е обосновано с оглед значимостта, характера и същността на дейността на конкурсната комисия по чл. 189, ал. 5, т. 10 ЗСВ.

Поради установените несъответствия с изискванията на закона, върховните магистрати изпращат с указания преписката на Прокурорската колегия на ВСС, изпълняваща функциите на Висш Прокурорски съвет за връщане на процедурата от момента на избор на конкурсна комисия.

Със същото решение ВАС отхвърля жалбата на Светлана Дашева с искане за прогласяване на нищожността на решенията по т. 1.7 и т.1.8 от протокол № 39 от заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, проведено на 02 ноември 2022 г. Върховните магистрати приемат, че очертаните в теорията и практиката критерии за отличаване на нищожните от унищожаемите административни актове при порока "материална незаконосъобразност", са следните: налице е пълна липса на предпоставките, визирани в хипотезата на приложимата материалноправна норма; актът е изцяло лишен от законово основание; акт със същото съдържание не може да бъде издаден въз основа на никакъв закон, от нито един орган. Т.е. административен акт е нищожен при наличие на изключително тежко нарушение (порок). Ето защо при упражняване на контрол за законосъобразност съдът следва да прецени тежестта на допуснатото нарушение на материалния закон и дали то е от такава степен, че да направи невъзможно съществуването на акта като такъв. Именно наличието на толкова тежък порок приравнява административния акт на "правно нищо", на несъществуващ факт. При така очертаните критерии за нищожност досежно материалната законосъобразност на актовете,настоящата инстанция намира че са налице материално правните основания за приемане на оспорените като нищожни решения - чл.193 ал.3 и ал.8 ЗСВ,а именно при попълване на местата от класирането да се прекрати гласуването по отношение на останалите кандидати, както и да им се укаже възможността да оспорят решенията на колегията пред ВАС съгласно правилото на чл.193 ал.8 ЗСВ. Ето защо и оспорването в тази му част следва да се отхвърли.

Решението на ВАС е окончателно. /БГНЕС