ВАС: Стойчо Кацаров е бил в конфликт на интереси като здравен министър

Бил е свързан със Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването"

Стойчо Кацаров

Стойчо Кацаров

Бившият министър на здравеопазването Стойчо Кацаров е бил в конфликт на интереси, докато е заемал поста. Това потвърди петчленен състав на Върховния административен съд. Решението на магистратите от 3 юли 2024 г. е окончателно и оставя в сила установеното от антикорупционната комисия през 2022 г., съобщи в. „24 часа“.

Върховният съд смята, че Кацаров е нарушил закона, след като в първите си дни начело на здравното министерство е подписал проект за изменение на Наредбата за утвърждаване на медицински стандарт „Клинична лаборатория".

По този начин той е действал в частен интерес на свързаното с него Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването" (ЦЗПЗ), а това е в нарушение чл. 58 от ЗПКОНПИ, посочва Върховният съд.

Стойчо Кацаров е глобен с 5000 лв.

Бившият служебен министър на здравеопазването е член и председател на Управителния съвет на Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването" от неговото създаване през 2018 г. и заема тези позиции до юни 2021 г., когато е заличен в Търговския регистър като председател и член на УС. След освобождаването му от поста служебен министър Кацаров отново е приет за член на УС на сдружението, според данни от търговския регистър.

Частният интерес от действията на Кацаров се изразява във възможността да окаже помощ и подкрепа за свързаното с него юридическо лице – Сдружение ЦЗПЗ – нематериална облага по смисъла на чл. 54 от ЗПКОНПИ, се казва още в решеното на съда. Подписаният от министър Кацаров проект за изменение и допълнение на Наредбата за утвърждаване на медицински стандарт „Клинична лаборатория" е станало на 18.05.2021 г., когато той е бил в управлението на „Център за защита правата в здравеопазването", но в същото време е заемал и изпълнявал длъжността министър.

Това е станало на заседание на ръководството на Министерството на здравеопазването, състояло се на 18.05.2021 г., отбелязва ВАС. Така Стойчо Кацаров става първият министър осъден за конфликт на интереси.

Припомняме, Стойчо Кацаров беше здравен министър в 2 служебни правителства. От 12 май 2021 г. до 16 септември 2021 г. - министър на здравеопазването, назначен от първото служебно правителство на Стефан Янев. От 16 септември до 13 декември 2021 г. - министър на здравеопазването, назначен от второто служебно правителство на Стефан Янев. /БГНЕС